Ρώσος υπουργός Άμυνας: Θα επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι

Ρώσος υπουργός Άμυνας: Θα επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι

«Δεν πολεμάμε την Ουκρανία αλλά τη Δύση στο σύνολό της», είπε ο Σεργκέι Σοϊγκού

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Διευκρινίσεις για τη μερική επιστράτευση που κήρυξε την Τετάρτη με το διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Όπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, υπάρξει τεράστια δεξαμενή 25 εκατ. ανθρώπων που μπορούν να επιστρατευθούν προσθέτοντας ότι θα κληθούν αμέσως 300.000 έφεδροι. Διευκρίνισε ότι θα εξαιρεθούν οι φοιτητές και άτομα που έχουν υπηρετήσει ως κληρωτοί. Σημείωσε δε πως όσοι κληθούν θα λάβουν πρώτα στρατιωτική εκπαίδευση. 

«Δεν πολεμάμε την Ουκρανία αλλά τη Δύση στο σύνολό της», είπε και πρόσθεσε πως «όλοι οι τύποι όπλων, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τριπλέτας, εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους». Ισχυρίστηκε πάντως ότι η επιστράτευση πραγματοποιείται για τον έλεγχο των περιοχών που έχει ήδη καταλάβει η Ρωσία και αποκαλεί «απελευθερωμένες».

Οι απώλειες της Ρωσίας κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση ανήλθαν μόνο σε 5.937 άτομα, είπε ο στρατηγός Σοϊγκού κατά τη συνέντευξή του στο κανάλι Russiya 24.

«Δεν μπορώ να μην πω ότι δεν έχουμε μιλήσει για αυτό εδώ και πολύ καιρό: για τις απώλειές μας. Οι απώλειές μας στην ειδική επιχείρηση ανήλθαν σε 5.937 άτομα», είπε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, οι στρατιωτικοί εκπληρώνουν με θάρρος το καθήκον τους. Παράλληλα, σημείωσε ιδιαίτερα το έργο των γιατρών. «Περισσότερο από το 90% των τραυματιών επέστρεψε στην υπηρεσία», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, ισχυρίστηκε, οι απώλειες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν ανέλθει σε περισσότερους από 100 χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

Αγχωμένος

Ήταν πάντως πολύ διαφορετική η εικόνα του ίδιου του υπουργού από εκείνα που έλεγε. Στη συνέντευξή του η έκφραση στο πρόσωπό του δεν μπορούσε να κρύψει την αγωνία του για τις δυσμενείς εξελίξεις, ενώ βαριανάσαινε και ξεφυσούσε διαρκώς κατά τη διάρκεια της σύντομης παρουσίας του στον αέρα.

Ο κ. Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Μόσχας να μεταχειριστεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της ώστε να προστατευθεί.

Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του από τη ρωσική τηλεόραση, ο Ρώσος ηγεμόνας ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατευθεί, είπε ο κ. Πούτιν. «Διαθέτουμε πολλά όπλα για να απαντήσουμε και δεν πρόκειται για μπλόφα», είπε με νόημα.

Ανακοίνωσε επίσης, όπως αναμενόταν, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.

Το διάγγελμα περιείχε και την ανακοίνωση της υπογραφής του διατάγματος μερικής επιστράτευσης των Ρώσων, με τον κ. Πούτιν να δηλώνει ότι οι σχετικές διαδικασίες στρατολόγησης αρχίζουν «από σήμερα», φανερώνοντας πόσο επείγουσα είναι πλέον η κατάσταση για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. 

Πηγή: Reuters, TASS, Russiya 24