Ουκρανία: Το δημοψήφισμα για την ένταξη της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία θα διεξαχθεί και στη… Ρωσία

Ουκρανία: Το δημοψήφισμα για την ένταξη της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία θα διεξαχθεί και στη… Ρωσία

Το κατοχικό καθεστώς επιζητεί νομιμοποίηση της κατάληψης μέσω ψηφοφορίας και σε ρωσικές πόλεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατοχική διοίκηση της ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας ετοιμάζει άρον-άρον δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως αυτόνομη περιοχή, από το προσεχές Σάββατο και η ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί μόνο στη Χερσώνα αλλά και στη Ρωσία.

Ο Ρώσος επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής, Βλαντιμίρ Σάλντο, δήλωσε την Τετάρτη στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Solovyov Live ότι η Χερσώνα αναμένει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία ως ξεχωριστή οντότητα.

«Σχεδιάζουμε να γίνουμε μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ακριβώς ως θέμα – η περιφέρεια Χερσώνας», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιεσδήποτε απόπειρες διακοπής του δημοψηφίσματος στην περιοχή της Χερσώνας με στρατιωτικά μέσα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. «Πολύ σοβαρές προετοιμασίες και βοήθεια έρχονται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», είπε εννοώντας τις δυνάμεις κατοχής.

«Η ψηφοφορία θα περάσει. Οποιεσδήποτε προσπάθειες να αποτραπεί το δημοψήφισμα με στρατιωτικά μέσα, με στρατιωτική παρέμβαση, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Είμαι βέβαιος ότι ο στρατός θα μας βοηθήσει και θα δημιουργήσει μια κατάσταση όπου το δημοψήφισμα θα εξελιχθεί ομαλά», είπε, την ώρα που το μέτωπο μετακινείται όλο και πιο κοντά στην πόλη του ουκρανικού Νότου.

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας θα μπορούν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα όχι μόνο εντός της περιφέρειας αλλά και στην Κριμαία, τη Μόσχα και άλλες ρωσικές πόλεις. «Η ευκαιρία να ψηφίσουν για το δημοψήφισμα θα δοθεί στους συμπατριώτες μας στην Κριμαία, στη Μόσχα και σε εκείνες τις πόλεις όπου υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός κατοίκων της Χερσώνας», είπε.

Ισχυρίστηκε ότι ο πληθυσμός της περιοχής ήταν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, τώρα, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, περίπου 700 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στην περιοχή, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στους Ουκρανούς που αναγκάστηκαν να διαφύγουν στα ελεύθερα εδάφη της χώρας.

«Πολλοί έχουν φύγει για την Κριμαία, οι οικογένειές τους έχουν σταλεί εκεί, πολλοί εργάζονται: η Χερσώνα είναι μια πόλη ναυτικών, πολλοί συνεχίζουν να εργάζονται σε πλοία σε όλο τον κόσμο. Και είναι επίσης έτοιμοι να επιστρέψουν”, είπε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της περιοχής πρόσθεσε ότι ενόψει του λεγόμενου δημοψηφίσματος, έχει δημιουργηθεί η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και οι περιφερειακές επιτροπές, καθώς και ολόκληρο το σύστημα που είναι απαραίτητο για την ψηφοφορία.

Την Τρίτη, το τοποθετηθέν από τους Ρώσους συμβούλιο της περιοχής της Χερσώνας απηύθυνε έκκληση στον κ. Σάλντο να διεξαχθεί αμέσως δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία, και τα μέλη του συμβουλίου υποστήριξαν ομόφωνα αυτήν την έκκληση.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Οβτσαρένκο, πρόεδρο του Συμβουλίου, η έκκληση βασίζεται σε πολυάριθμες προτάσεις και επιθυμίες δημόσιων οργανισμών και μεμονωμένων κατοίκων της περιοχής. Ο επικεφαλής της διοίκησης, με τη σειρά του, αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα διεξαχθεί στις 23-27 Σεπτεμβρίου.

Στα μέσα Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η περιοχή της Χερσώνας ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων. Στα τέλη Απριλίου σχηματίστηκε εκεί ρωσική στρατιωτική-πολιτική διοίκηση, η οποία διοικεί την περιοχή. Πριν μερικές μέρες ισχυρίστηκε ότι ελέγχει πλέον μόνο το 95% της περιφέρειας, κι ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την απελευθέρωση εδαφών εκεί, πράγμα που καθιστά απολύτως επείγουσα τη διεξαγωγή του λεγόμενου δημοψηφίσματος.

Πηγή: TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή