Παναγία των Παρισίων: Αναγεννάται από τις στάχτες της – Πότε παραδίδεται στο κοινό

Παναγία των Παρισίων: Αναγεννάται από τις στάχτες της – Πότε παραδίδεται στο κοινό

Οι περίπου 1.000 άνθρωποι που εργάζονται για την αποκατάσταση του δημοφιλούς ναού του Παρισιού, είναι αισιόδοξοι ότι οι πόρτες του ναού θα έχουν ανοίξει μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία όχι μόνο της Γαλλίας αλλά ολόκληρου του κόσμου. 

Σιγά σιγά, οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται και αναδεικνύουν μια ξεχωριστή εικόνα του ναού. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι βρετανικοί Times, το ιστορικό μνημείο είναι «στην καλύτερη του κατάσταση» απαλλαγμένο από «150 χρόνια σκόνης» στους τοίχους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι περίπου 1.000 άνθρωποι που εργάζονται για την αποκατάσταση του δημοφιλούς ναού του Παρισιού, είναι αισιόδοξοι ότι θα έχει ανοίξει τις πόρτες του μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024 και ότι «η κατάστασή του θα είναι καλύτερη από τότε που καθαρίστηκε τελευταία φορά, στα μέσα του 19ου αιώνα». 

«Όταν ανοίξει ξανά ο καθεδρικός, θα τον δείτε όπως δεν τον έχετε ξαναδεί», υποσχέθηκε ο Ζαν-Λουί Ζορζελέν, ο στρατηγός που τέθηκε επικεφαλής του έργου από τον Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο Φιλίπ Βιλνέβ, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας των γαλλικών εθνικών ιστορικών μνημείων συμφώνησε, λέγοντας ότι ο ναός θα ήταν «φωτεινός» όταν θα ολοκληρώνονταν τα έργα. 

Παναγία των Παρισίων: Αναγεννάται από τις στάχτες της – Πότε παραδίδεται στο κοινό-1
Η υαλουργός Φλαβί Σεριέρ Βινσάν-Πετίτ καθαρίζει τη βρωμιά και την αιθάλη ενός βιτρό παραθύρου από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Φωτ. REUTERS/Manuel Ausloos

Το κόστος και η διάρκεια των εργασιών

Πριν τελειώσει η κατάσβεση της πυρκαγιάς, οι γαλλικές Αρχές έλαβαν το ιλιγγιώδες ποσό των 846 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές. Όπως αποκαλύφθηκε, το έργο έχει κοστίσει μέχρι στιγμής συνολικά 700 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και η μόλυνση του χώρου από σκόνη μολύβδου μετά την πυρκαγιά, είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανοικοδόμησης του ναού. Η απομάκρυνση «460 τόνων σκόνης μολύβδου» κόστισε 150 εκατ. ευρώ.

Κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης οι υπεύθυνοι του έργου παρατήρησαν την έκταση της βρωμιάς που κάλυπτε το εσωτερικό του. Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Ζαν-Μισέλ Γκιλμάν, χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το να βλέπεις ένα άγαλμα να έχει ξανά λευκό χρώμα.

«Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να εργαστούμε σιγά σιγά με τον καθεδρικό ναό ανοιχτό στο κοινό, αλλά αυτό θα διαρκούσε 15 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο η δουλειά γίνεται με τη μια», είπε ο Γκιλμάν. 

Παναγία των Παρισίων: Αναγεννάται από τις στάχτες της – Πότε παραδίδεται στο κοινό-2
Η υαλουργός Φλαβί Σεριέρ Βινσάν-Πετίτ χρησιμοποιεί μικροσκόπιο για να δοκιμάσει ένα διάλυμα καθαρισμού σε βιτρό παράθυρο του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Φωτ. REUTERS/Manuel Ausloos

Οι πίνακες, η οροφή, το καμπαναριό

Ταυτόχρονα, γίνονται εργασίες για την απομάκρυνση της στάχτης και σκόνης που έχουν οι περίπου 8.000 αγωγοί καθώς και για την αποκατάσταση 22 από τους πίνακες του ναού που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα και αποτελούν δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Σαρλ Λε Μπρεν. Σε διαδικασία αποκατάστασης βρίσκεται και το χαλί που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα. 

Το δημόσιο ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Notre Dame, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ένα νέο κεφάλαιο: την έναρξη κατασκευής των θόλων, του σκελετού της οροφής και του καμπαναριού. Περίπου 30.000 κομμάτια σκαλωσιάς που ζυγίζουν 600 τόνους έχουν τοποθετηθεί για εργασίες στο καμπαναριό. 

Παναγία των Παρισίων: Αναγεννάται από τις στάχτες της – Πότε παραδίδεται στο κοινό-3
Φωτ. Geoffroy Van der Hasselt, Pool via AP

Η γαλλική Le Bras Frères είναι ανάμεσα στις τουλάχιστον έξι ξυλουργικές κατασκευαστικές εταιρείες που άρχισαν να παραλαμβάνουν έναν αριθμό από τις 1.300 βελανιδιές που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των πλαισίων του καμπαναριού και της στέγης.  

Ο Λοράν Μπιέτ, που συμμετάσχει στο έργο, δήλωσε στους Times ότι η ανακατασκευή των πλαισίων έμοιαζε με αυτή της δημιουργίας ενός μοντέλου Lego με μόλις 1800 κομμάτια ξύλου που ζυγίζουν μέχρι 4 τόνους. «Όταν σκέφτεσαι ότι στον 19ο αιώνα είχαν 12 μάστορες και περίπου 40 ακόμα ανθρώπους που εργάστηκαν για το καμπαναριό και οι δουλειές ολοκληρώθηκαν σε έξι με οκτώ μήνες, αισθάνεσαι ταπεινότητα». 

Με πληροφορίες από τους Times, το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή