«Ποτάμι» οργής στο Ιράν – Πάνω από 700 συλλήψεις

«Ποτάμι» οργής στο Ιράν – Πάνω από 700 συλλήψεις

Ιρανικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι 739 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 60 γυναίκες, έχουν συλληφθεί στην επαρχία Γκιλάν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση. Το σχόλιο αυτό του Ιρανού προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια συλλυπητήριου τηλεφωνήματος στην οικογένεια φρουρού ασφαλείας ο οποίος μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τις αρχές, από οργισμένους διαδηλωτές.

Εδώ και μία εβδομάδα οργανώνονται διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Η 22χρονη συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την «αστυνομία ηθών», η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Αμινί πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της πυροδότησε διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος του Ιράν «τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διαχωριστούν οι διαμαρτυρίες από τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα (…) στάση», σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ιρανικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι 739 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 60 γυναίκες, έχουν συλληφθεί στην επαρχία Γκιλάν, στην περιοχή της Κασπίας, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για διακοπή της επικοινωνίας με την πόλη Οσναβιέχ, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Η Οσναβιέχ ήταν η μία από τις πολλές πόλεις του βορειοδυτικού Ιράν, όπου ζουν Κούρδοι οι οποίοι διαδήλωσαν την Παρασκευή. Η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανάρτησε ένα βίντεο που, όπως λέει, δείχνει τους διαδηλωτές να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ορισμένα σημεία της πόλης αυτής. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο αυτού.

Τουλάχιστον 35 νεκροί έπειτα από μία εβδομάδα διαδηλώσεων

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί δήλωσε ξανά ότι η Μαχσά Αμίνι δεν ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις της τάξης. «Έχουν ληφθεί αναφορές από τα όργανα επιτήρησης, έχουν ερωτηθεί μάρτυρες, έχουν εξεταστεί βίντεο, έχουν ληφθεί ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ξυλοδαρμός» της νεαρής γυναίκας, δήλωσε στην τηλεόραση ο Βαχιντί, τον οποίο επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η ιρανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα «για τα αίτια θανάτου της Μαχσά Αμίνι , (αλλά) θα πρέπει να αναμένουμε την τελική ιατροδικαστική γνωμάτευση, κάτι το οποίο παίρνει χρόνο». Ο Βαχιντί επέκρινε εξάλλου «αυτούς που πήραν ανεύθυνες θέσεις, (…) και υποκίνησαν τη βία», κατηγορώντας τους ότι «ακολουθούν τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες και τις αντεπαναστατικές ομάδες». Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμειξή τους στα βίαια επεισόδια.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή