Βασιλιάς Κάρολος: Αποκαλύφθηκε το επίσημο μονόγραμμα, αργούν τα χαρτονομίσματα

Βασιλιάς Κάρολος: Αποκαλύφθηκε το επίσημο μονόγραμμα, αργούν τα χαρτονομίσματα

Το βασιλικό μονόγραμμα χρησιμοποιείται σε στολές, δημόσια κτίρια, επίσημα έγγραφα και γραμματοκιβώτια

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εβδομάδα μετά την κηδεία της Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε το επίσημο μονόγραμμά του, το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό της μητέρας τους (το E II R) σε δημόσια κτίρια και στα παραδοσιακά κόκκινα γραμματοκιβώτια στη Βρετανία.

Το μονόγραμμα του περιέχει το αρχικό C του ονόματός του στα αγγλικά (Charles), το γράμμα R από τη λατινική λέξη Rex που σημαίνει βασιλιάς και το λατινικό νούμερο ΙΙΙ, καθώς είναι ο τρίτος βασιλιάς της Βρετανίας με αυτό το όνομα.

Το επέλεξε ο ίδιος ο Κάρολος Γ’ από μια σειρά από σχέδια που δημιούργησε το College of Arms.

Σημειώνεται ότι δημιουργήθηκε και σκωτσέζικη εκδοχή του μονογράμματος.

Το νέο μονόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί όταν τελειώσει η περίοδος του βασιλικού πένθους για τον θάνατο της Ελισάβετ. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο ταχυδρομείο του παλατιού του Μπάκιγχαμ για να σφραγίσει επιστολές από τη βασιλική οικογένεια.

Στη συνέχεια, αναμένεται να επεκταθεί η χρήση του σε στολές, δημόσια κτίρια, επίσημα έγγραφα και στα γραμματοκιβώτια. Επισημαίνεται βέβαια ότι δεν θα αντικατασταθούν όλα τα γραμματοκιβώτια, καθώς υπάρχουν ακόμα κάποια από την εποχή της βασίλισσας Βικτόρια, του βασιλιά Εδουάρδου Ζ’ και των βασιλέων Γεωργίου Ε’ και ΣΤ’.

Τα νέα γραμματόσημα με τη μορφή του Καρόλου θα αρχίσουν να κυκλοφορούν «όταν εξαντληθούν τα διαθέσιμα υπάρχοντα». Επίσης, τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσουν τέσσερα αναμνηστικά γραμματόσημα με την Ελισάβετ σε διαφορετικές περιόδους της βασιλείας της.

Βασιλιάς Κάρολος: Αποκαλύφθηκε το επίσημο μονόγραμμα, αργούν τα χαρτονομίσματα-1
To μονόγραμμα της Ελισάβετ σε στολή μέλους της βασιλικής μπάντας (Φωτογραφία: AP/Pool Reuters)

Αργούν ακόμη τα χαρτονομίσματα με την εικόνα του Κάρολου

Από τα μέσα του 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα νέα χαρτονομίσματα που θα φέρουν την εικόνα του Κάρολου Γ’, τα οποία θα εκδώσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Τα χαρτονομίσματα αυτά αναμένεται να κυκλοφορήσουν από τα μέσα του 2024, ενώ τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στο τέλος της χρονιάς.

Τα νέα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 λιρών θα φέρουν τη μορφή του Κάρολου αντί της Ελισάβετ.

Τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα και νομίσματα με την εικόνα της Ελισάβετ θα παραμείνουν κανονικά στην κυκλοφορία και θα κυκλοφορούν παράλληλα μαζί με αυτά με την εικόνα του Κάρολου. Θα αντικατασταθούν μόνο αν είναι φθαρμένα ή κατεστραμμένα.

Θα κυκλοφορήσουν και καινούργια νομίσματα με το πρόσωπο του Κάρολου, αν και δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει αυτό. Όπως και με τα χαρτονομίσματα, έτσι και η μετάβαση στα νομίσματα θα είναι σταδιακή.

Υπολογίζεται ότι περίπου 27 δισεκατομμύρια νομίσματα από τη βασιλεία της Ελισάβετ βρίσκονται στην κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι στα νομίσματα απεικονίζεται το προφίλ του κάθε μονάρχη, ενώ συνήθως αυτός ή αυτή κοιτάζει στην αντίθετη μεριά από τον/την προκάτοχό του/της. Η Ελισάβετ κοιτάζει προς τα δεξιά στα νομίσματα που φέρουν τη μορφή της.

Με πληροφορίες από BBC, The New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή