Μόσχα: Προσάρτηση στη Ρωσία «δείχνουν» τα πρώτα αποτελέσματα στα «δημοψηφίσματα»

Μόσχα: Προσάρτηση στη Ρωσία «δείχνουν» τα πρώτα αποτελέσματα στα «δημοψηφίσματα»

Οι αρχές κάθε μιας από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές δήλωσαν πως το «ναι» εξασφαλίζει ποσοστό ανάμεσα στο 96,97% και το 98,19% μετά τα πρώτα αποτελέσματα και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φιλορωσικές αρχές τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως το «ναι» κερδίζει, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης από τη Ρωσία που έχουν καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα ως στημένα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι αρχές κάθε μιας από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές δήλωσαν πως το «ναι» εξασφαλίζει ποσοστό ανάμεσα στο 96,97% και το 98,19% μετά τα πρώτα αποτελέσματα και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται, μετέδωσαν τα πρακτορεία Ria Novosti, Tass και Interfax.

Ειδικότερα, το Ria μετέδωσε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας (όπου έχει καταμετρηθεί 14% των ψήφων) μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια (όπου έχει καταμετρηθεί 14% των ψήφων).

Οι πλειοψηφίες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι λίγο κάτω από το 98%, με καταμετρημένο το 14% και το 13% των ψήφων αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι ψηφοφορία διεξήχθη από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε τέσσερις περιοχές -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να «ρωσοποιήσει» τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Οι Ρώσοι βουλευτές ίσως εξετάσουν την ενσωμάτωση των κατεχόμενων περιοχών στις 4 Οκτωβρίου

Μέσω των «δημοψηφισμάτων», ανοίγει ο δρόμος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές και να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Είχε δηλώσει στις 21 Σεπτεμβρίου πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι ευνοϊκά, οι βουλευτές θα μπορούσαν να εξετάσουν την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου.

«Πυρηνικό δόγμα» στα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.

«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά. Το ρωσικό δόγμα προβλέπει πυρηνικά πλήγματα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας ή υπαρξιακής απειλής κατά του ρωσικού κράτους.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ΄ επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών.

Κίεβο: Τα «δημοψηφίσματα» δεν θα αλλάξουν τίποτα

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών «δεν θα αλλάξουν τίποτα» στις ενέργειες του Κιέβου απέναντι στον ρωσικό στρατό, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας, στη διπλωματία μας και στις ενέργειές μας στο στρατιωτικό πεδίο», δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, «με τις αποφάσεις της, η Ρωσία δείχνει πως δεν επιδιώκει την ειρήνη», ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλούς μήνες. «Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις, σταματήστε να παίζετε αυτό το παιχνίδι», είπε ακόμη, απευθυνόμενος στις χώρες που λένε πως θέλουν να οργανώσουν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως η Τουρκία.

Στο θέμα των παραδόσεων γαλλικών όπλων στο Κίεβο, ο Κουλέμπα είπε, στο πλάι της Κολονά, πως ένα «νέο βήμα» έχει γίνει σήμερα «στην επίλυση του προβλήματος μεταφοράς νέων Caesar στην Ουκρανία».Ο Ουκρανός υπουργός δεν διευκρίνισε ωστόσο για ποιες υλικοτεχνικές δυσκολίες μιλούσε, ούτε αν η Γαλλία θα παράσχει και άλλα Caesar, τα γαλλικά κανόνια που τοποθετούνται σε φορτηγά και έχουν εμβέλεια 40 χλμ. και τα οποία χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί εδώ και αρκετούς μήνες απέναντι στους Ρώσους.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε από την πλευρά της πως η Γαλλία θα είναι στο πλευρό του Κιέβου «μέχρι η Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της». Η Κολονά αναφέρθηκε σε ένα ποσό «άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ» που χορήγησε το Παρίσι στο Κίεβο τους τελευταίους μήνες για «πολιτική και διπλωματική δράση, ανθρωπιστική δράση και ανοικοδόμηση και τη μάχη κατά της ατιμωρησίας» για εγκλήματα που αποδίδονται στη Ρωσία.

Η Γαλλίδα υπουργός προειδοποίησε, τέλος, τη Ρωσία με κυρώσεις, αν προσαρτήσει επίσημα τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της τις επόμενες ημέρες. Τα μέτρα αυτά «θα είναι βεβαίως ατομικά, για να στοχεύσουν τους αξιωματούχους αυτών των παράνομων επιχειρήσεων» και «θα πλήττουν χωρίς αμφιβολία άλλους τομείς που δεν ήταν ακόμη υπό καθεστώς κυρώσεων» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή