Ρωσία: Η επιστράτευση προκάλεσε ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα – Φωτογραφίες από δορυφόρο

Ρωσία: Η επιστράτευση προκάλεσε ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα – Φωτογραφίες από δορυφόρο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφοριακό κομφούζιο, με ουρά τουλάχιστον 16 χιλιομέτρων, στα σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία, κατέγραψε ρεπορτάζ της Washington Post.

Οι προσπάθειες των Ρώσων πολιτών να αποχωρήσουν από τη χώρα αυξήθηκαν δραματικά μετά την εντολή Πούτιν για μερική επιστράτευση. Η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει εικόνες από δορυφόρο, που αποτυπώνουν τον όγκο του πλήθους που έσπευσε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η ουρά των αυτοκινήτων και των φορτηγών σχηματίστηκε σε σημείο διέλευσης στη ρωσική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με την εταιρεία Maxar Technologies που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τη Δευτέρα. «Το μποτιλιάρισμα πιθανότατα συνεχίστηκε βόρεια της περιοχής», είπε η εταιρεία.

Ρωσία: Η επιστράτευση προκάλεσε ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα – Φωτογραφίες από δορυφόρο-1
Maxar Technologies/AP


Αεροφωτογραφίες δείχνουν οχήματα να σχηματίζουν μια άλλη μεγάλη ουρά και κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Μογγολία. Αυτοκίνητα παρατάχθηκαν επίσης στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία και το Καζακστάν από την περασμένη εβδομάδα. 

Αμέσως μετά την ομιλία Πούτιν, τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν στις λίγες πόλεις που εξακολουθούν να έχουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία και οι αναζητήσεις στο Google αυξήθηκαν για ερωτήματα όπως «πώς να φύγεις από τη Ρωσία». 

Η σύγχυση σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να κληθεί στην επιστράτευση ώθησε χιλιάδες ανθρώπους σε φυγή, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι τα σύνορα της Ρωσίας θα μπορούσαν να κλείσουν για άνδρες σε ηλικία στράτευσης. 

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι περισσότερα από 5.000 αυτοκίνητα περίμεναν για ώρες στα σύνορα με τη Γεωργία την Τρίτη. 

Ρωσία: Η επιστράτευση προκάλεσε ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα – Φωτογραφίες από δορυφόρο-2
Maxar Technologies/Reuters


Στο Καζακστάν, ο πρόεδρος Τοκάγεβ δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα συνομιλήσει με τη Μόσχα για την εισροή ανθρώπων. Μίλησε για «δύσκολη κατάσταση», αλλά είπε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. 

Οι φινλανδικές αρχές δήλωσαν ότι κατέγραψαν αύξηση σχεδόν 80% στις εισόδους από τη Ρωσία, αλλά η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά δήλωσε την Τρίτη ότι «η πλειονότητα μετακινείται σε άλλες χώρες». 

Το Κρεμλίνο έχει περιγράψει τις αναφορές για μια έξοδο ως υπερβολικές, παρά τα αυξανόμενα σημάδια αντίδρασης στην επιστράτευση. Η αστυνομία έχει συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές, καθώς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι η εντολή επιστράτευσης θα στραφεί δυσανάλογα άνδρες από απομακρυσμένες ή φτωχές περιοχές της χώρας. 

Σε έναν σταθμό στρατολόγησης στην περιοχή του Ιρκούτσκ, άνδρας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν στρατολόγο τη Δευτέρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή