Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις και διακοπή ρεύματος στο Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις και διακοπή ρεύματος στο Χάρκοβο

Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκοβο και λίγο αργότερα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκοβο και λίγο αργότερα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιχόρ Τερέχοφ επιβεβαίωσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης μέσω ανάρτησής του στο Telegram, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιβεβαιωμένες πληροφορίες για θύματα από τις εκρήξεις.

Τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε δεκάδες κοινότητες στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει κατά των Ρώσων εισβολέων.

Προσάρτηση στη Ρωσία «δείχνουν» τα «δημοψηφίσματα», λέει η Μόσχα

Οι φιλορωσικές αρχές τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως το «ναι» κερδίζει, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης από τη Ρωσία που έχουν καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα ως στημένα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ψηφοφορία διεξήχθη από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε τέσσερις περιοχές -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να «ρωσοποιήσει» τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Μέσω των «δημοψηφισμάτων», ανοίγει ο δρόμος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές και να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Είχε δηλώσει στις 21 Σεπτεμβρίου πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από REUTERS 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή