Nord Stream: Δολιοφθορά «βλέπει» η Ε.Ε. – Προειδοποιεί με ισχυρή απάντηση

Nord Stream: Δολιοφθορά «βλέπει» η Ε.Ε. – Προειδοποιεί με ισχυρή απάντηση

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δολιοφθορά απέδωσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

«Μίλησα με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν για τις ενέργειες δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream» σημείωσε μέσω Twitter η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Όπως πρόσθεσε, είναι πρωταρχικής σημασίας τώρα να διερευνηθούν τα περιστατικά για να έχουμε πλήρη σαφήνεια σχετικά με «τα γεγονότα και το γιατί».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή στην ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση», προειδοποίησε.

Για «σκόπιμη ενέργεια» κάνει λόγο η Δανία

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν έκανε λόγο νωρίτερα για σκόπιμες ενέργειες. «Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε.

Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Αρτίς Παμπρίκς, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ερευνήσουν από κοινού το ζήτημα των διαρροών και να συνεργαστούν για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας.

Για εκρήξεις μιλούν σεισμολόγοι

Σημειώνεται ότι σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν τη Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

Ειδικότερα, ο Σουηδός σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ δήλωσε βέβαιος ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βαλτική Θάλασσα οφειλόταν σε εκρήξεις και όχι σε σεισμούς ή κατολισθήσεις του εδάφους.

Η υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών της Δανίας ανέφερε επίσης ότι οι δύο δονήσεις που καταγράφηκαν τη νύχτα της Δευτέρας από σεισμογραφικούς σταθμούς στη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία παρέπεμπαν περισσότερο σε εκρήξεις παρά σε σεισμούς.

Η πρώτη δόνηση καταγράφηκε στις 00.03 (GMT) και ήταν 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δεύτερη, πέντε ώρες αργότερα, ήταν 2,1 βαθμών της ίδιας κλίμακας.

Σύμφωνα με τον Λουντ, ο οποίος εργάζεται στο Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, η δεύτερη έκρηξη ήταν ισχυρότερη και αντιστοιχούσε σε πυροδότηση 100 κιλών δυναμίτη. Τα στοιχεία που συνέλεξε ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του από άλλες σκανδιναβικές χώρες δείχνουν ότι οι εκρήξεις έγιναν στο νερό και όχι στον βραχώδη πυθμένα της θάλασσας.

Οι μετρήσεις ποιότητας του αέρα στο νησί Μπόρνχολμ της Βαλτικής έδειξαν ότι η διαρροή αερίου από τους αγωγούς Nord Stream συνιστά ασήμαντο έως και κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Δανίας.

Καθησυχαστικός ο Μπλίνκεν

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πως οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αρχικές αναφορές ότι οι διαρροές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίθεσης ή δολιοφθοράς, ωστόσο τόνισε ότι αν οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία 

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αφού αναφέρθηκαν διαρροές σε ρωσικούς αγωγούς προς τη Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την προειδοποίηση της CIA το καλοκαίρι, αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές και προσθέτοντας ότι το Βερολίνο υποψιάζεται πως οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα στοχευμένης επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, προσθέτει το Spiegel.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή