Ενέργεια: Σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream υποπτεύονται Ευρώπη και ΗΠΑ

Ενέργεια: Σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream υποπτεύονται Ευρώπη και ΗΠΑ

Εκρήξεις στη Βαλτική προκάλεσαν τρεις διαρροές σε Nord Stream 1 και 2

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη κι αν υπήρχε η πολιτική βούληση για την επαναλειτουργία των δύο μεγάλων αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, που διατρέχουν τη Βαλτική αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, η δυνατότητα αυτή είναι από χθες ανύπαρκτη, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν διεθνείς αναλυτές, ύστερα από τις μυστηριώδεις επιθέσεις που δέχθηκαν οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 κοντά στο δανέζικο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική.

O διευθυντής του σουηδικού σεισμολογικού ινστιτούτου, Μπιερν Λουντ, περιέγραψε δύο υποθαλάσσιες εκρήξεις, μία στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας και μία στις 7 τα ξημερώματα της Δευτέρας, εκ των οποίων η σφοδρότερη αποτυπώθηκε στους σεισμογράφους ως δόνηση 2,3 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ. Καθώς γιγάντιες ποσότητες μεθανίου σχημάτισαν φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας, η Δανία αναγκάστηκε να διακόψει τη διέλευση πλοίων σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων. Και οι δύο αγωγοί κατασκευάστηκαν για την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας. Ο Nord Stream 1 ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011, αλλά η ροή σταμάτησε στα τέλη Αυγούστου, με τους Ρώσους να ισχυρίζονται ότι δεν ήταν δυνατή η συντήρησή του λόγω των δυτικών κυρώσεων, τους δε Ευρωπαίους να κάνουν λόγο για ενεργειακό εκβιασμό εκ μέρους της Μόσχας. Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά δεν εγκαινιάστηκε ποτέ, καθώς η Γερμανία απέφυγε να τον πιστοποιήσει. Παρότι δεν βρίσκονταν σε λειτουργία, και οι δύο αγωγοί περιείχαν αέριο υπό πίεση όταν εμφανίστηκαν οι διαρροές.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για σκόπιμη ζημιά. Το ερώτημα είναι ποιος θα ωφελούνταν;» δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή που ασχολείται με θέματα ασφαλείας. Το ενδεχόμενο του σαμποτάζ δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τρεις διαρροές μέσα στην ίδια ημέρα θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από μια σύμπτωση, δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής της στην Πολωνία η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Θα δοθεί η ισχυρότερη δυνατή απάντηση

Σε δολιοφθορά απέδωσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

«Μίλησα με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν για τις ενέργειες δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream» σημείωσε μέσω Twitter η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Όπως πρόσθεσε, είναι πρωταρχικής σημασίας τώρα να διερευνηθούν τα περιστατικά για να έχουμε πλήρη σαφήνεια σχετικά με «τα γεγονότα και το γιατί».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή στην ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση», προειδοποίησε.

Μπλίνκεν: Προς το συμφέρον κανενός μια πιθανή δολιοφθορά

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι διαρροές ερευνώνται και οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ενδεχομένως να ήταν το αποτέλεσμα σαμποτάζ. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πως οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αρχικές αναφορές ότι οι διαρροές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίθεσης ή δολιοφθοράς, ωστόσο τόνισε ότι αν οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

Η CIA είχε απευθύνει το καλοκαίρι προειδοποίηση προς το Βερολίνο ότι επίκεινται επιθέσεις σε αγωγούς αερίου στην περιοχή, σύμφωνα με το Spiegel.

Η θέση του Κρεμλίνου

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, θεώρησε πιθανό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς και τόνισε ότι οι διαρροές θα επηρεάσουν την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Τα παράξενα «ατυχήματα» συνέβησαν μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια του νέου αγωγού της Βαλτικής, που μεταφέρει φυσικό αέριο της Νορβηγίας στην Πολωνία. «Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στο πεδίο του φυσικού αερίου τελείωσε», διεκήρυξε στη χθεσινή τελετή των εγκαινίων ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπιφύλακτα «σαμποτάζ» τις διαρροές της προηγούμενης ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, η CIA είχε απευθύνει το καλοκαίρι προειδοποίηση προς το Βερολίνο ότι επίκεινται επιθέσεις σε αγωγούς αερίου στη Βαλτική. Σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφορεί σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι Ρώσοι δεν διστάζουν να πλήξουν υποδομές που έχουν οι ίδιοι κατασκευάσει για να προειδοποιήσουν τους Ευρωπαίους ότι και οι νέοι αγωγοί μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή