Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Τρεις Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε νέες εχθροπραξίες στα σύνορα

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Τρεις Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε νέες εχθροπραξίες στα σύνορα

Πολύνεκρες συγκρούσεις, με απολογισμό περίπου 300 θανάτους, ξέσπασαν στις 13 Σεπτεμβρίου στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους σε νέες εχθροπραξίες που ξέσπασαν την Τετάρτη στα σύνορα Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους και όπλα μεγάλου διαμετρήματος στο ανατολικό τμήμα των συνόρων μας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, συμπληρώνοντας ότι η επίθεση «είχε ως αποτέλεσμα τρεις θανάτους από την αρμενική πλευρά».

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι τρεις Αρμένιοι σκοτώθηκαν «σε επίθεση κατά της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της δημοκρατίας της Αρμενίας». «Η απόσυρση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα κατεχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν εδάφη της Αρμενίας και στις παραμεθόριες περιοχές είναι απόλυτη αναγκαιότητα», τόνισε.

Πολύνεκρες συγκρούσεις, με απολογισμό περίπου 300 θανάτους, ξέσπασαν στις 13 Σεπτεμβρίου στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για τις εχθροπραξίες που ήταν οι χειρότερες από τον πόλεμο του 2020.

Παρότι τις τελευταίες ημέρες η κρίση φάνηκε να εκτονώνεται, η κατάσταση στη μεθόριο των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών παραμένει τεταμένη.

Οι δύο χώρες βρίσκονται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε διένεξη για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ιστορικά κατοικούν Αρμένιοι αλλά αποτελούσε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (πάνω από 30.000 νεκροί) και το 2020 (6.500 νεκροί). Ωστόσο, η πρόσφατη ανάφλεξη δεν είχε επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά τμήματα του εδάφους της Αρμενίας, καταγγέλλει το Γερεβάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή