Διεθνής καταδίκη για τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία

Διεθνής καταδίκη για τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία

Αντιδράσεις από G7, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία και Ελλάδα.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταδικάζουν τις «δόλιες», όπως τις χαρακτήρισαν, προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. Με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι πρόκειται να επιβάλουν κυρώσεις, σε συμφωνία με τις χώρες της ομάδας των G7, ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».

Σχετική ανακοίνωση έδωσαν στη δημοσιότητα και οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στην οποία σημειώνουν: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτές τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδή “δημοψηφίσματα” που διεξάγονται υπό την απειλή όπλου. Θα επιβάλουμε οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε άτομα και οντότητες – εντός και εκτός Ρωσίας – που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επίσης καταδίκασε την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών, κάνοντας λόγο για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας.

Σε ανάλογα επικριτικό τόνο, η βρετανική ηγεσία κάλεσε σήμερα, από την πλευρά της, τον Ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο να μεταβεί στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του κοινοποιηθεί διαμαρτυρία της βρετανικής πλευράς για τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται πως λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κατηγορήσει τους «Αγγλοσάξονες» για τις δολιοφθορές στους αγωγούς Nord Stream.

Το περιεχόμενο των σημερινών δηλώσεων του Ρώσου προέδρου και οι τελευταίες ρωσικές κινήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Καταδικάζουμε την παράνομη προσάρτηση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», δήλωσε από την πλευρά της σήμερα η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες πράξεις “αναγνώρισης της ανεξαρτησίας” και “ενσωμάτωσης” στη Ρωσική Ομοσπονδία τμημάτων των περιοχών της Ουκρανίας», σημειώνει στον ίδιο τόνο το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

«Δεν γίνεται να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι εκείνος θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο. Ο Πούτιν, για άλλη μια φορά, ενήργησε ενάντια στο διεθνές δίκαιο αδιαφορώντας για τις ζωές του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δεχθεί ποτέ τις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από το ουκρανικό έδαφος», δήλωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας.

«Ο Ολλανδία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει αυτήν την προσάρτηση», διεμήνυσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ και η επερχόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, κατήγγειλε «το σοβιετικού τύπου, νεοϊμπεριαλιστικό όραμα» με το οποίο ο Πούτιν «απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή