Explainer: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία στην Ινδονησία

Explainer: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία στην Ινδονησία

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες όλων των εποχών στα γήπεδα εκτυλίχθηκε στην Ινδονησία το βράδυ του Σαββάτου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε στην Ινδονησία μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Όλα ξεκίνησαν μετά το τέλος του αγώνα της Persebaya Surabaya με την Arema Malang. Η αστυνομία ανέφερε ότι στο γήπεδο υπήρχαν περίπου 42.000 θεατές, όλοι υποστηρικτές της Arema. Δεν επετράπη η είσοδος στους οπαδούς της Persebaya, υπο τον φόβο επεισοδίων.

Μετά την ήττα της Arema, εξαγριωμένοι θεατές ξεχύθηκαν στον αγωνιστικό χώρο, ζητώντας εξηγήσεις γα το αρνητικό αποτέλεσμα. Πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα σε παίκτες και στελέχη της ομάδας. Στη συνέχεια, η βία εξαπλώθηκε έξω από το γήπεδο, όπου τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα της Αστυνομίας πυρπολήθηκαν, ενώ άλλα υπέστησαν ζημιές. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, τα οποία απαγορεύονται στα γήπεδα ποδοσφαίρου από τη FIFA.

Explainer: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία στην Ινδονησία-1
AP Photo/Trisnadi

Explainer: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία στην Ινδονησία-2
AP Photo/Yudha Prabowo

 

Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους;

Σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας, τουλάχιστον 125 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και δύο αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ποδοπατήθηκαν.

Πάνω από 100 άτομα τραυματίστηκαν. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.

Βάσει των στοιχείων του οργανισμού Save Our Soccer, τουλάχιστον 86 οπαδοί έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1995, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε συμπλοκές.

Explainer: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία στην Ινδονησία-3
AP Photo/Dicky Bisinglasi

 

Γιατί το ποδόσφαιρο γεννά βία;

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ινδονησία και το εγχώριο πρωτάθλημα έχει μεγάλο κοινό. Οι οπαδοί είναι δεμένοι συναισθηματικά με τις ομάδες τους και αυτός ο φανατισμός οδηγεί συχνά σε περιστατικά βίας και χουλιγκανισμό. Συνήθως όμως αυτά λαμβάνουν χώρα έξω από τα γήπεδα.

Η πιο γνωστή αντιπαλότητα είναι μεταξύ των ομάδων Persija Jakarta και Persib Bandung. Σε αρκετά ματς έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, πολλές από τις οποίες θανατηφόρες. Το 2018, ένας υποστηρικτής της Persija Jakarta ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από οπαδούς της Persib Bandung.

Το ποδόσφαιρο της Ινδονησίας έχει ταλαιπωρηθεί από περιστατικά βίας και σε διεθνές επίπεδο. Το 2019, κατά τη διάρκεια των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί φέτος στο Κατάρ, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων της Ινδονησίας και της Μαλαισίας. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019, υποστηρικτές της Μαλαισίας δέχθηκαν απειλές και επιθέσεις με αντικείμενα κατά τη διάρκεια αγώνα στη Τζακάρτα. Ο υπουργός Αθλητισμού της Μαλαισίας που βρισκόταν στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον αγώνα φυγαδεύτηκε μετά τα επεισόδια. Δύο μήνες αργότερα, σε αγώνα στην Κουάλα Λουμπούρ, οπαδοί των δύο ομάδων πετούσαν εκατέρωθεν φωτοβολίδες και μπουκάλια.

Επίσης στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας του 2019, μετά την ήττα από το Βιετνάμ στον τελικό της διοργάνωσης κάτω των 22, οπαδοί της Ινδονησίας απειλούσαν και έβριζαν μέσω των social media τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας.

Τον Ιούνιο, δύο οπαδοί της Persib Bandung ποδοπατήθηκαν, προσπαθώντας να μπουν στο στάδιο στο Bandung προκειμένου να παρακολουθήσουν το President’s Cup 2022. Οι εξαγριωμένοι οπαδοί έγιναν επιθετικοί επειδή οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεπαν να εισέλθουν στο ήδη γεμάτο γήπεδο.

Τι κάνει η κυβέρνηση γι΄αυτό;

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την πολύνεκρη τραγωδία και διέταξε έρευνα. Αποφάσισε επίσης την αναστολή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μέχρι να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση ασφαλείας στα γήπεδα και να τεθούν αυστηρότερα μέτρα. «Ελπίζω αυτή η τραγωδία να είναι η τελευταία τραγωδία του ποδοσφαίρου στην Ινδονησία», δήλωσε.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ινδονησίας απαγόρευσε στην Arema να φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου για το υπόλοιπο της σεζόν. Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε την Ινδονησία να διερευνήσει τη χρήση δακρυγόνων στο γήπεδο και να διασφαλίσει πως όσοι προχωρούν σε παραβάσεις θα δικάζονται σε ανοιχτές συνεδριάσεις.

Mε πληροφορίες από AP


Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή