Πόλεμος στην Ουκρανία: Γκρέμισαν τις γέφυρες υποχώρησης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γκρέμισαν τις γέφυρες υποχώρησης

Ο Ζελένσκι αποκλείει κάθε συμβιβασμό, ο στρατός του προελαύνει σε δύο μέτωπα

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον αέρα που του δίνουν οι αλυσιδωτές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού, τόσο στο ανατολικό όσο και στο νότιο μέτωπο του πολέμου, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκλεισε την πόρτα σε κάθε ιδέα για συμβιβασμό, διακηρύσσοντας ότι είναι «αδύνατον» να διαπραγματευθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι θα μπορούσε να συνομιλήσει μόνο με έναν άλλο ηγέτη της Ρωσίας.

Σε ανάλογους τόνους, που προμηνύουν κλιμάκωση της σύγκρουσης μέχρι τα άκρα, απάντησε η Μόσχα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» των ρωσικών δυνάμεων θα συνεχιστεί, εφόσον το Κίεβο αποκλείει τις συνομιλίες, και προσέθεσε: «Είτε θα περιμένουμε από τον σημερινό πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του είτε θα περιμένουμε τον επόμενο πρόεδρο της Ουκρανίας».

Η ρωσική Ανω Βουλή επικύρωσε χθες την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόταν να βάλει την τελική υπογραφή χθες το βράδυ, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία-εξπρές, που ξεκίνησε με τα διεθνώς αμφισβητούμενα δημοψηφίσματα στις εν λόγω περιοχές. Ωστόσο, στο πεδίο της μάχης η Ρωσία συνεχίζει να χάνει εδάφη ακριβώς στις περιοχές τις οποίες θεωρητικά μόλις προσάρτησε.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας, μιας από τις τέσσερις υπό προσάρτηση επαρχίες, ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση της Ρωσίας ότι ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε την κωμόπολη Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη του Δνείπερου, επί της οποίας βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας. Αυτό σημαίνει ότι τα ουκρανικά τεθωρακισμένα που διέρρηξαν τις αμυντικές γραμμές της Ρωσίας έχουν ήδη προωθηθεί σε βάθος 30 χλμ., ενισχύοντας την πίεση προς την πρωτεύουσα της επαρχίας, στο νότιο μέτωπο του πολέμου.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η ουκρανική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο ύστερα από την κατάληψη της πόλης Λιμάν, στην επαρχία Ντονέτσκ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πασχίζουν να δημιουργήσουν ανθεκτική ζώνη άμυνας γύρω από την πόλη Κρεμνίνα, μετά την απώθησή τους από το Λιμάν.

Αλλαγή εικόνας

Οι τελευταίες εξελίξεις από τα μέτωπα των συγκρούσεων έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του πολέμου. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας, Σελέστ Γουάλαντερ, εκτίμησε πως η Ουκρανία βρίσκεται πολύ κοντά στο να πετύχει τους στόχους της και στα τρία ενεργά μέτωπα του πολέμου (Χάρκοβο, Ντονέτσκ, Χερσώνα), πράγμα που θα τη φέρει σε ευνοϊκότερη θέση ενόψει του χειμώνα, οπότε αναμένεται να επιβραδυνθούν οι επιθετικές κινήσεις και των δύο πλευρών.

Το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση του Ελον Μασκ για ειρήνευση, με υποχωρήσεις έναντι της Ρωσίας.

Στη Ρωσία, οι σωρευόμενες αποτυχίες έχουν εντείνει τη δριμεία κριτική στενών συνεργατών του Πούτιν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας. Το δίκτυο RBC ανέφερε ότι απομακρύνθηκε από το αξίωμά του ο διοικητής της Δυτικής Διοίκησης του ρωσικού στρατού, αντιστράτηγος Αλεξάντερ Ζουράβλιοφ, ο οποίος χρεώθηκε τις ήττες στο Ιζιούμ και στο Λιμάν, και αντικαταστάθηκε από τον υποστράτηγο Ρομάν Μπερντνίκοφ. Την περασμένη εβδομάδα είχε αντικατασταθεί ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, υπεύθυνος για την επιμελητεία, στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ.

Ανησυχία προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία ετοιμάζεται για πυρηνική δοκιμή κοντά στα ουκρανικά σύνορα, για να υπογραμμίσει ότι δεν μπλοφάρει όταν προειδοποιεί για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων εάν απειληθούν εδάφη της. Πάντως, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα, έκανε λόγο για «ασκήσεις πυρηνικής ρητορικής» των Δυτικών, στις οποίες «δεν θέλουμε να εμπλακούμε». Την Κυριακή, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε αναφέρει ότι το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Belgorod» θα δοκιμάσει για πρώτη φορά στην Αρκτική τις υπερτορπίλες «Ποσειδών», που χαρακτηρίζονται συχνά ως «όπλο της Αποκάλυψης».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Neues Osnabrucker Zeitung, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά δεν είναι διατεθειμένο να υποκύψει σε εκβιασμούς. Στην ίδια συνέντευξη, κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο για «αυτοκρατορική τρέλα» και για «τρομοκρατία».

Πόλεμος στο Twitter

Πόλεμος ξέσπασε, εν τω μεταξύ, στο Twitter ανάμεσα στον Ζελένσκι και στον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ. Σε μήνυμά του, ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla απηύθυνε έκκληση στην Ουκρανία να συνάψει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και δεσμευόμενη ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, πρότεινε να διεξαχθούν ξανά ψηφοφορίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις τέσσερις περιοχές που προσπαθεί να προσαρτήσει η Μόσχα. Κάλεσε, μάλιστα, τους χρήστες της πλατφόρμας να ψηφίσουν διαδικτυακά εάν υιοθετούν ή όχι την πρότασή του.

Αντιδρώντας με σαρκαστικό τρόπο, στο δικό του μήνυμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους χρήστες να απαντήσουν «ποιος Ελον Μασκ τους αρέσει πιο πολύ, εκείνος που υποστήριζε την Ουκρανία ή εκείνος που υποστηρίζει τώρα τη Ρωσία;». Στην αρχή του πολέμου, ο Μασκ είχε διασφαλίσει στο Κίεβο την πρόσβαση στο δορυφορικό του σύστημα, Starlink, ώστε να μη μείνουν οι Ουκρανοί, ακόμη και των κατεχόμενων περιοχών, χωρίς σύνδεση με το Διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τον Ζελένσκι, που απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα του Μασκ, ο Πεσκόφ τη βρήκε «πολύ θετική», αν και ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν συζητάει το ενδεχόμενο επανάληψης των δημοψηφισμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή