Bερολίνο, ενέργεια δοκιμάζουν την ενότητα Ε.Ε.

Bερολίνο, ενέργεια δοκιμάζουν την ενότητα Ε.Ε.

Οι εταίροι κατηγορούν το Βερολίνο για ενεργειακό εθνικισμό, πληθωριστική πολιτική και νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατμόσφαιρα είχε κάτι το καφκικό, καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. και των γειτόνων της έφθαναν στον Πύργο της Πράγας για μια σύνοδο όπου το ενεργειακό πρόβλημα της ηπείρου κατείχε καίρια θέση και ο Ματέους Μοραβιέτσκι διατύπωσε με σκληρή γλώσσα αυτό που πολλοί άλλοι συμμερίζονταν: «Δεν είναι δυνατόν τα συμφέροντα μιας χώρας, της Γερμανίας, να καθορίζουν την πορεία για όλα τα κράτη-μέλη. Σήμερα μιλάμε συχνά για τον εγωισμό της Γερμανίας… Δεν είναι δυνατόν η ενεργειακή πολιτική της Ενωσης να υπαγορεύεται από το Βερολίνο», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Πέτρα του σκανδάλου, εδώ και λίγες ημέρες, είναι το γιγαντιαίο πρόγραμμα κρατικών δαπανών, ύψους 200 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνασπισμού του Ολαφ Σολτς για τη στήριξη των γερμανικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών απέναντι στην κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση. Πολλοί εταίροι της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των ισχυροτέρων, εξανέστησαν γιατί είδαν το Βερολίνο να πορεύεται μόνο του, με αποκλειστικό γνώμονα τα δικά του συμφέροντα, αντί να συμμετάσχει στη χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του εκβιασμού της Ευρώπης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ολοι θυμούνται, άλλωστε, ότι ήταν η Γερμανία που συνέβαλε όσο κανείς στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία (μήπως ένας δικός της πρώην καγκελάριος δεν ήταν επικεφαλής του Nord Stream;), όπως και ότι στην κρίση της Ευρωζώνης το Βερολίνο κουνούσε αυστηρά το δάχτυλο στους κακούς μαθητές που δεν τηρούσαν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, τους οποίους το ίδιο τώρα καταπατά.

Bερολίνο, ενέργεια δοκιμάζουν την ενότητα Ε.Ε.-1

Ισχυρή απάντηση

Η πρώτη ισχυρή απάντηση ήρθε από τους επιτρόπους της Γαλλίας και της Ιταλίας στις Βρυξέλλες, τον Τιερί Μπρετόν και τον Πάολο Τζεντιλόνι. Με κοινό άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι δύο επίτροποι κατηγόρησαν τη Γερμανία ότι με το πρόγραμμα των 200 δισ. νοθεύει τον ανταγωνισμό, αφού παρέχει κρατική επιδότηση στις δικές της επιχειρήσεις, δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις σε μια Ευρώπη που ήδη βράζει από τις ανατιμήσεις και αποδυναμώνει το ευρώ, το οποίο συνεχίζει να κινείται κάτω από την αναλογία 1:1 έναντι του δολαρίου. Ανάλογες κατηγορίες εκτόξευσαν ο υπηρεσιακός, πλέον, πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος χαρακτήρισε το επίμαχο γερμανικό πρόγραμμα «αρχή οικονομικού κανιβαλισμού στους κόλπους της Ε.Ε.».

«Κέρβερος» της δημοσιονομικής πειθαρχίας χθες, υπόλογη για το πρόγραμμα-μαμούθ με δαπάνες 200 δισ. σήμερα η Γερμανία.

Κεντρική ιδέα στο άρθρο των Μπρετόν – Τζεντιλόνι ήταν να πεισθεί η Γερμανία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συλλογικής, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έναντι της ενεργειακής κρίσης, κατά το πρότυπο του μηχανισμού SURE, που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό θα σήμαινε, ουσιαστικά, μια μορφή κοινού δανεισμού, με κοινοτική εγγύηση. Αλλά την επόμενη κιόλας ημέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την πρόταση, διαμηνύοντας σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να είναι κατ’ εξαίρεση κεϋνσιανός όταν πρόκειται να στηρίξει Γερμανούς επιχειρηματίες και καταναλωτές, αλλά όταν πρόκειται για το σύνολο των Ευρωπαίων θα είναι πάντα ακραιφνής φιλελεύθερος.

Κοινό μέτωπο

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τα ρήγματα στην Ευρώπη πολλαπλασιάστηκαν. Σολτς και Σάντσεθ συναντήθηκαν στη Λα Κορούνια, όπου έβαλαν στην άκρη για λίγο τις αντιθέσεις τους προκειμένου να οικοδομήσουν κοινό μέτωπο εναντίον του Μακρόν σχετικά με την πρόταση για κατασκευή του αγωγού MidCat, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αμερική, το Κατάρ και την Αλγερία μέσω Πυρηναίων – κάτι που θέλουν οι δύο ηγέτες, αλλά όχι και ο Γάλλος πρόεδρος. Παράλληλα, Γερμανία και Πολωνία στιγμάτισαν από κοινού ΗΠΑ και Νορβηγία, κατηγορώντας τες ότι πουλάνε πανάκριβα το υγροποιημένο φυσικό αέριο, που υποκαθιστά το ρωσικό.

Το βέβαιο είναι ότι στον ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη σκιά του Ουκρανικού, ΗΠΑ και Ρωσία ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν και εμφανίζονται αποφασισμένες να κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν. Χωρίς ηγεσία, χωρίς όραμα και χωρίς ενότητα, η Ε.Ε. κινδυνεύει να αναδειχθεί στον μεγάλο χαμένο της κρίσης τον σκληρό χειμώνα που έρχεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή