Γαλλία: Απεργίες σε Total και Exxon – Ουρές στα βενζινάδικα

Γαλλία: Απεργίες σε Total και Exxon – Ουρές στα βενζινάδικα

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Total Energies και της Exxon Mobil απεργούν ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς. Το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία αντιμετωπίζει ελλείψεις.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total Energies απεργούν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τρία από τα πέντε διυλιστήρια της εταιρείας.

Την ίδια ώρα ωστόσο, από τα τέλη Σεπτεμβρίου και έπειτα, απεργούν και οι εργαζόμενοι σε δύο διυλιστήρια της Exxon Mobil στη Γαλλία.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας, σχεδόν το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων της χώρας αντιμετωπίζει επί του παρόντος ελλείψεις. 

Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της Total Energies δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία έως ότου η διοίκηση αποδεχτεί το αίτημά τους για 10% αύξηση στους μισθούς. Όπως έγινε γνωστό, η απεργία θα συνεχιστεί έως και τουλάχιστον αύριο, Τρίτη. 

Ο διοίκηση της Total, από την πλευρά της, προσφέρθηκε να φέρει πιο κοντά τις συνομιλίες για τις μισθολογικές αυξήσεις που ήταν κανονικά προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Νοέμβριο αλλά τώρα έχει ανοίξει ο δρόμος ώστε να πραγματοποιηθούν μέσα στον Οκτώβριο. Η διοίκηση ωστόσο ζητά από τους εργαζόμενους, ως προϋπόθεση, να σταματήσουν άμεσα την απεργία.  

Πολλά παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο επειδή παραμένουν ακινητοποιημένα τα σχολικά λεωφορεία, ενώ υπάρχουν οδηγοί που φθάνουν ως το Βέλγιο για να βάλουν βενζίνη, όπως σημειώνει σε άρθρο της ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Δυσκολίες παρουσιάζονται επίσης στην τροφοδοσία των καταστημάτων ενώ πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν σε καθεστώς τηλεργασίας.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή