«Άνοιγμα» Ερντογάν σε Πούτιν για δεύτερο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

«Άνοιγμα» Ερντογάν σε Πούτιν για δεύτερο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

Στα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, αλλά και στο ενδεχόμενο κατασκευής νέου σταθμού στη Σινώπη, αναφέρθηκαν Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, αλλά και στο ενδεχόμενο κατασκευής νέου σταθμού στη Σινώπη, αναφέρθηκαν Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν.   

Εδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου θα φέρει έναν «διαφορετικό ήχο» στον κόσμο. «Το άνοιγμα της πρώτης μονάδας το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους στο Ακούγιου θα φέρει ένα διαφορετικό μήνυμα, έναν άλλο ήχο στον κόσμο. Βέβαια μαζί σας είχαμε μιλήσει και για το ζήτημα της Σινώπης (σχέδιο για πυρηνικό σταθμό). Αν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα εκεί, αυτό θα φέρει ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το Ακούγιου θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών μας αναγκών, ενώ μαζί με τη Σινώπη, αυτό το ποσοστό θα φτάσει στο 20% και ο ήχος που θα προκαλέσει σε όλο τον κόσμο θα είναι πολύ διαφορετικός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως «πραγματοποιούνται μελέτες τόσο για την επενδυτική διαδικασία όσο και για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιου . Επί του παρόντος, 22.000 άνθρωποι εργάζονται στον τομέα αυτό. Στόχος μας είναι να φέρουμε το πρώτο πυρηνικό καύσιμο τον Μάιο του επόμενου έτους, οπότε θα εισέλθουμε σε μια νέα φάση».

Νωρίτερα, ο Β. Πούτιν επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε χθες, για δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να στραφούν προς τα εκεί, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι ροές από τους δύο αγωγούς Nord Stream.

«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος προς τον Τούρκο ομόλογό του. «Οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε.  

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ότι οι προμήθειες υδρογονανθράκων από τη Ρωσία προς την Τουρκία συνεχίζουν κανονικά.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή