Τεστ για αγχώδη διαταραχή σε παιδιά από 8 έως 18 ετών

Τεστ για αγχώδη διαταραχή σε παιδιά από 8 έως 18 ετών

Σύσταση, για πρώτη φορά στην Ιστορία, της Αμερικανικής Επιτροπής Πρόληψης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξετάσεις για αγχώδη διαταραχή πρέπει να υποβάλλονται όλα τα παιδιά ηλικίας 8 έως 18 ετών που επισκέπτονται γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτή είναι η σύσταση, για πρώτη φορά στην Ιστορία, της Αμερικανικής Επιτροπής Πρόληψης, μιας ομάδας ειδικών που γνωμοδοτεί για τα οφέλη ή τους κινδύνους διαφόρων στρατηγικών πρόληψης. Η νέα οδηγία καταδεικνύει την κρίση ψυχικής υγείας που μαστίζει την αμερικανική νεολαία. Η επιτροπή συνέστησε, επίσης, τα παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών να υποβάλλονται σε εξέταση για κατάθλιψη.

Εγκαιρη διάγνωση

Στόχος των προτάσεων της επιτροπής είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των ανηλίκων. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 5,8 εκατομμύρια μικροί Αμερικανοί πάσχουν από αγχώδη διαταραχή και 2,7 εκατομμύρια παιδιά από κατάθλιψη, παρότι σε πολλές περιπτώσεις οι διαταραχές δεν διαγιγνώσκονται ποτέ. Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται σε περίοδο πριν από την πανδημία, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε την τελευταία διετία.

Oι συστάσεις της επιτροπής υποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν επιδεικνύουν συμπτώματα. Πλήθος μελετών υποδεικνύουν ότι αυτές οι διαταραχές όχι μόνο επηρεάζουν την ανάπτυξη, αλλά ενδέχεται να συνεχιστούν και στην ενήλικη ζωή.

«Ενα παιδί που καταβάλλεται από άγχος θα δαγκώνει τον γιακά του στα τρία του χρόνια και θα μασάει τα νύχια του στα εννιά του, ενώ στο γυμνάσιο θα πασχίζει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου», τονίζει η Τερέζα Χσου Ουόκλετ, αναπληρώτρια επικεφαλής του τμήματος Συμπεριφορικής Υγείας του ομίλου Montefiore Medical της Νέας Υόρκης. «Ωστόσο, ο αγώνας του παιδιού μπορεί να μη γίνει αντιληπτός ακόμα και από τους πιο προσεκτικούς γονείς και δασκάλους πριν από την εφηβεία».

Εάν το παιδί δεν δεχθεί βοήθεια ενδέχεται να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την ψυχική του κατάσταση με αρνητικούς τρόπους, όπως είναι οι συμπεριφορές αποφυγής ή ιδεοψυχαναγκασμού. Περισσότερο από το 50% των παιδιών στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν ιάσιμα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν τυγχάνουν καμίας θεραπείας.

Τάσεις αυτοκτονίας

Η επιτροπή μελέτησε, επίσης, κατά πόσον θα πρέπει τα παιδιά και οι έφηβοι να εξετάζονται για τάσεις αυτοχειρίας, αλλά κατέληξε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν αυτή την αναγκαιότητα. Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής, πάντως, συνιστά να ελέγχονται για τάσεις αυτοκτονίας όλα τα παιδιά μετά τα 12 χρόνια τους.

Η εξέταση των παιδιών για αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, που θα γίνεται με ερωτηματολόγιο ή άλλους τρόπους, αναμένεται να ενταχθεί στον ετήσιο ιατρικό έλεγχο που κάνουν στον παιδίατρό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή