ΡΩΜΗ. Το μεσαίο του όνομα είναι Μπενίτο, ο πατέρας του ήταν γραμματέας του κόμματος του Μουσολίνι, έχει προτείνει να καθιερωθεί ο φασιστικός χαιρετισμός αντί χειραψίας και εκθέτει στο σπίτι του άγαλμα του Μουσολίνι, του οποίου δηλώνει οπαδός. Ο Ινιάτσιο Μπενίτο Λα Ρούσα είναι από χθες ο πρώτος πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας που προέρχεται από το νεοφασιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.
Η εκλογή του Λα Ρούσα έγινε χωρίς τις ψήφους του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος στη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του σώματος διάβαζε επιδεικτικά ένα βιβλίο, αφού πρώτα συνελήφθη από τις κάμερες να διαπληκτίζεται με τον Λα Ρούσα. Ο Μπερλουσκόνι φέρεται δυσαρεστημένος με την κατανομή αξιωμάτων στο παζάρι για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης, στην οποία το κόμμα του θα συνυπάρξει με τους Αδελφούς της Ιταλίας της Μελόνι και τη Λέγκα του Σαλβίνι. Η απουσία των ψήφων της Φόρτσα Ιτάλια κατά τη χθεσινή ψηφοφορία έδειξε ότι η κυβέρνηση της Μελόνι διαθέτει εφεδρείες, αγνώστου προελεύσεως, καθώς βρέθηκαν αρκετές ψήφοι ώστε να καλυφθεί το κενό. Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διέψευσε ότι η μυστική υποστήριξη προήλθε από τον δικό του κεντρώο σχηματισμό.
Η 92χρονη γερουσιαστής
Η εκλογή του Λα Ρούσα έγινε χωρίς τις ψήφους της Φόρτσα Ιτάλια, του Μπερλουσκόνι, ο οποίος συνελήφθη από τις κάμερες να διαπληκτίζεται μαζί του.
Η εκλογή προέδρου της Γερουσίας ήταν ένα βήμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, υπό τη νικήτρια των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, Μελόνι, εντός των προσεχών δέκα ημερών. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, την προσωρινή προεδρία ανέλαβε η 92χρονη Λιλιάνα Σέγκρε, γερουσιαστής διά βίου, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και σύμβολο του αγώνα κατά των διακρίσεων.
«Αυτό τον Οκτώβριο, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πορεία (του Μουσολίνι) προς τη Ρώμη, με την οποία ξεκίνησε η φασιστική δικτατορία, έτυχε σε μια γυναίκα όπως εγώ να αναλάβει προσωρινά την προεδρία του ναού της δημοκρατίας», δήλωσε η Σέγκρε. «Στην εποχή μου, τα σχολεία ξεκινούσαν τον Οκτώβριο. Είναι αδύνατο να μη νιώσω ίλιγγο αναλογιζόμενη ότι το ίδιο κορίτσι που μια τέτοια ημέρα, τον Οκτώβριο του 1938, υποχρεώθηκε από τους ρατσιστικούς νόμους να αφήσει κενό το θρανίο του, τώρα κάθεται στο πιο σημαντικό έδρανο της Γερουσίας». Σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι έχουν αφήσει πίσω τους το φασιστικό παρελθόν, οι γερουσιαστές των Αδελφών της Ιταλίας, περιλαμβανομένου του Λα Ρούσα, χειροκρότησαν την ομιλία της Σέγκρε.
Μέτρα ανακούφισης
«Το τρίτο άρθρο του συντάγματός μας δεν απαγορεύει μόνο τις διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις προσωπικές και κοινωνικές συνθήκες», είπε η Σέγκρε. «Επιτάσσει και την απομάκρυνση των οικονομικών και κοινωνικών εμποδίων που περιορίζουν εκ των πραγμάτων την ελευθερία και την ισότητα των πολιτών». Ως προς την απαξίωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στα μάτια των Ιταλών, η γερουσιαστής ζήτησε να σταματήσουν «η κατάχρηση των διαταγμάτων επείγουσας ανάγκης και η διαρκής προσφυγή στο εργαλείο της ψήφου εμπιστοσύνης». Η Σέγκρε έκλεισε την ομιλία της με μία καίρια επισήμανση για τις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της κρίσης. «Εύχομαι, τέλος, ολόκληρη η Βουλή, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να λάβει άμεσα μέτρα για να απαντήσει στην κραυγή αγωνίας που προέρχεται από τόσες οικογένειες και τόσες επιχειρήσεις που υποφέρουν από τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό. Οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να δώσουν το μήνυμα ότι κανένας δεν θα μείνει μόνος, προτού ο φόβος και η οργή ξεχειλίσουν».