Τουρκία: Χαριστική βολή στην ελευθερία του Τύπου

Τουρκία: Χαριστική βολή στην ελευθερία του Τύπου

Την ανησυχία της Κομισιόν εξέφρασε ο εκπρόσωπός της Πίτερ Στάνο, λίγες ώρες μετά την ψήφιση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση νόμου που προβλέπει φυλάκιση μέχρι και τριών ετών για «παραπληροφόρηση»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της Κομισιόν εξέφρασε ο εκπρόσωπός της Πίτερ Στάνο, λίγες ώρες μετά την ψήφιση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση νόμου που προβλέπει φυλάκιση μέχρι και τριών ετών για «παραπληροφόρηση». Ο νόμος ψηφίστηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν και τους ακροδεξιούς συμμάχους του, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, του δημοσιογραφικού κόσμου και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Φοβόμαστε ότι μπορεί να περικόψει περαιτέρω τις ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης και τα ανεξάρτητα μέσα στην Τουρκία και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη διάταξη που ορίζει φυλάκιση για το αδίκημα της παραπληροφόρησης», τόνισε ο Πίτερ Στάνο, επισημαίνοντας την «ασαφή γλώσσα» σχετικά με το τι συνιστά ψευδή ή παραπλανητική πληροφόρηση.

Ποιους αφορά

Την ανησυχία της εκφράζει η Κομισιόν για τον νέο νόμο που προβλέπει φυλάκιση μέχρι τρία έτη για «παραπληροφόρηση».

Στα 40 άρθρα του, ο «Νόμος Περί Τύπου», όπως ονομάστηκε, αφορά όχι μόνο εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους, που θα καλούνται στο εξής να παραδίδουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, οι οποίοι θα κατηγορηθούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Το πλέον επίμαχο στοιχείο του νόμου είναι το άρθρο 29, που προβλέπει φυλάκιση από ένα έως τρία χρόνια για «διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών, οι οποίες αντίκεινται στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, ενδέχεται να βλάψουν τη δημόσια υγεία, να σκορπίσουν φόβο ή πανικό στους πολίτες».

«Είχατε ήδη στη διάθεσή σας ένα οπλοστάσιο που σας επέτρεπε να σταματάτε τη διάδοση οποιασδήποτε ενοχλητικής πληροφορίας, αλλά δεν σας έφτανε, χρειαζόσαστε κάτι ακόμη, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές», κατήγγειλε από το βήμα του Κοινοβουλίου η Γκουλιστάν Κιλίτς Κοτσιγίτ, από το αριστερό, φιλουκουρδικό κόμμα HDP. Κοινή είναι η ανησυχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, θα εντείνει τα αυταρχικά μέτρα ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Ιουνίου του 2023.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, το 2016, το καθεστώς στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιδεινώθηκε δραματικά. Στα χρόνια που κύλησαν, έκλεισαν 189 μη ελεγχόμενα μέσα και συνελήφθησαν 319 δημοσιογράφοι, εκ των οποίων 36 βρίσκονται ακόμη στη φυλακή, σύμφωνα με το Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Τουρκίας. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εκτιμούν ότι σήμερα το 90% των τουρκικών μέσων ενημέρωσης διευθύνεται από άτομα που συνδέονται στενά με την εξουσία. Πρόσφατη έρευνα του Reuters αποκάλυψε ότι τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων των μεγαλύτερων καναλιών περνούν από κυβερνητική λογοκρισία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT