Πόλεμος στην Ουκρανία: Αρχισε η εκκένωση της Χερσώνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αρχισε η εκκένωση της Χερσώνας

Υπό την πίεση της συνεχιζόμενης προέλασης του ουκρανικού στρατού στο νότιο μέτωπο του πολέμου, οι Ρώσοι άρχισαν να εκκενώνουν χθες περιοχές της Χερσώνας, μιας από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που θεωρητικά προσαρτήθηκαν πρόσφατα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση της συνεχιζόμενης προέλασης του ουκρανικού στρατού στο νότιο μέτωπο του πολέμου, οι Ρώσοι άρχισαν να εκκενώνουν χθες περιοχές της Χερσώνας, μιας από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που θεωρητικά προσαρτήθηκαν πρόσφατα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οπως ανακοίνωσε ο διορισμένος από τους Ρώσους κυβερνήτης της περιοχής, Βλαντιμίρ Σάλντο, η εκκένωση αφορά τέσσερις πόλεις. Οι πολίτες που τις εγκαταλείπουν εγκαθίστανται στις ρωσικές περιοχές του Ροστόφ, της Σταυρούπολης και του Κράσνονταρ, με τη Μόσχα να δεσμεύεται ότι θα τους εξασφαλίσει δωρεάν στέγαση.

Η απόφαση για εκκένωση προκάλεσε ανησυχία στη Ρωσία, καθώς κατέδειξε πόσο ευάλωτη είναι η ίδια η πόλη της Χερσώνας, μια από τις μεγαλύτερες που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την αρχή της εισβολής και στρατηγικής σημασίας για τον εφοδιασμό και την άμυνα της Κριμαίας. Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις, ο αναπληρωτής κυβερνήτης Κίριλ Στραμούσοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης του ρωσικού στρατού και ότι η μετεγκατάσταση πολιτών έγινε αναγκαία λόγω των ουκρανικών βομβαρδισμών. Ο Σέρχι Χλαν, εκπρόσωπος του εκλεγμένου περιφερειακού συμβουλίου που διοικούσε τη Χερσώνα προ ρωσικής κατοχής, τόνισε ότι η εκκένωση που έχουν δρομολογήσει οι Ρώσοι ισοδυναμεί με μαζική εκτόπιση Ουκρανών παρά τη θέλησή τους, με εξαίρεση τους συνεργάτες του στρατού κατοχής.

Σε μήνυμά του για την Ημέρα των Υπερασπιστών, που γιόρτασε χθες η Ουκρανία, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα νικήσουν τους εισβολείς και υποστήριξε ότι οι Ρώσοι στρατηγοί αντιμετωπίζουν τους επίστρατους που στέλνονται στο μέτωπο ως αναλώσιμους, σαν κρέας για τα κανόνια. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, χάρη στην αντεπίθεση του τελευταίου διμήνου απελευθερώθηκαν 502 οικισμοί στην επαρχία Χάρκοβο, 75 στη Χερσώνα, 43 στο Ντονέτσκ και επτά στο Λουγκάνσκ.

Προωθούνται οι Ουκρανοί στο νότιο μέτωπο, βασανιστικά κέρδη των Ρώσων στο ανατολικό.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν βασανιστικά κέρδη στο Ντονέτσκ και απειλούν τη σημαντική, από στρατηγική άποψη, πόλη Μπαχμούτ, όπως εκτιμούσαν χθες οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο ίδιος ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι διεξάγονται σκληρότατες μάχες για τον έλεγχο του Μπαχμούτ. Στη Μόσχα, οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα, κατηγορώντας τους Ουκρανούς ότι σκότωσαν αμάχους βομβαρδίζοντας την πόλη Μπέλγκοροντ.

Ενα βήμα πίσω

Από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου συμμετείχε σε περιφερειακή διάσκεψη ασιατικών χωρών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος για εκτεταμένους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων, όπως εκείνοι της περασμένης Δευτέρας, σε εκδίκηση για το σαμποτάζ στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία. Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες η μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων και τόνισε ότι οποιαδήποτε ευθεία σύγκρουση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα οδηγούσε σε «παγκόσμια καταστροφή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή