Κροατία: Κερδίζει έδαφος ως «ενεργειακή πύλη» στην σκιά της απεξάρτησης από τη Ρωσία

Κροατία: Κερδίζει έδαφος ως «ενεργειακή πύλη» στην σκιά της απεξάρτησης από τη Ρωσία

Ένας αγωγός πετρελαίου που είχε στηθεί προ ετών, ως η ανταγωνιστική «απάντηση» της τότε Γιουγκοσλαβίας στις σοβιετικές υποδομές, μπορεί, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, να βοηθήσει την Κροατία να βγει νικήτρια μέσα από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας αγωγός πετρελαίου που είχε στηθεί προ ετών, ως η ανταγωνιστική απάντηση της τότε Γιουγκοσλαβίας στις σοβιετικές υποδομές, θα μπορούσε να βοηθήσει την Κροατία να βγει νικήτρια μέσα από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, σημειώνουν οι Financial Times σε άρθρο τους.

Το Ζάγκρεμπ επεξεργάζεται σχέδια με στόχο τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του πετρελαιαγωγού Adria τη λειτουργία του οποίου έχει αναλάβει η κροατική εταιρεία Janaf. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε, όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο των FT, σωσίβιο για χώρες όπως είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σερβία και η Βοσνία, που διαθέτουν τερματικούς σταθμούς και διυλιστήρια που συνδέονται με τον αγωγό, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη συνολικά προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τους ρωσικούςφ υδρογονάνθρακες με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά και πέρα από τον πετρελαιαγωγό Adria, η Κροατία, που έχει ακτές στην Αδριατική, προωθεί επί του παρόντος μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές αιολικής και ηλιακή ενέργειας καθώς και στο δίκτυο εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Η Κροατία έχει μια καλή ευκαιρία να καταστεί ενεργειακή πύλη για ορισμένες γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στην τρέχουσα ενεργειακή, γεωπολιτική κατάσταση», δηλώνει στους FT ο Igor Dekanić, καθηγητής στη σχολή γεωλογίας του πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.

Η Κροατία αξίζει να σημειωθεί πως είχε αρχίσει να διαφοροποιεί τις ενεργειακές της πηγές πολύ πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, εισάγοντας αυξανόμενες ποσότητες πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Στο ίδιο πλαίσιο, είχε μειώσει τις ροές πετρελαίου από τη Ρωσία στο ένα τέταρτο των συνολικών εισαγωγών της το 2020: στο χαμηλότερο επίπεδο δηλαδή από το 2003.

Τώρα η Κροατία πρόκειται να επωφεληθεί προμηθεύοντας με ενέργεια τις γειτονικές της χώρες που αναγκάζονται να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές ενέργειας τους, και εισπράττοντας, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, αυξημένα τέλη μεταφόρτωσης πετρελαίου και LNG, σημειώνουν οι FT.

Πηγή: FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT