Η γονική ψυχρότητα ένοχη για παιδική παχυσαρκία

Η γονική ψυχρότητα ένοχη για παιδική παχυσαρκία

Πρώτη φορά αποδεικνύεται πως ο τρόπος ανατροφής που ακολουθούν οι γονείς επηρεάζει το σωματικό βάρος των παιδιών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψυχρότητα των γονέων προς τα παιδιά τους δεν έχει μόνο ψυχολογικές συνέπειες. Η πρώτη μελέτη του είδους συσχετίζει την έλλειψη ζέσης των γονιών με το υπερβολικό σωματικό βάρος των παιδιών τους. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως ο τρόπος ανατροφής που ακολουθούν οι γονείς επηρεάζει το σωματικό βάρος των παιδιών και ότι το μυστικό για τη διατήρηση μιας σωστής σωματικής διάπλασης είναι η ζέση που λαμβάνει το παιδί από τους γονείς του. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες στο διεθνές συνέδριο για την παχυσαρκία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, που πραγματοποιείται στη Μελβούρνη.

Οι επιστήμονες του Imperial College ανέλυσαν δεδομένα για 10.000 παιδιά στη Βρετανία, διαπιστώνοντας ότι εκείνα που στα πρώτα τους χρόνια γνώρισαν τον αυταρχισμό ή την αδιαφορία των γονέων είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος τόσο στην παιδική όσο και στην εφηβική ηλικία. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που χαρακτήριζε τους γονείς ήταν η ψυχρότητα προς τα παιδιά τους. «Η επίδραση που έχει η συμπεριφορά των γονέων στο βάρος του παιδιού, θεωρούνταν επί χρόνια ως ένα θέμα ταμπού», δήλωσε η ερευνήτρια Αλέξα Σίγκαλ, του Κέντρου Οικονομικών Υγείας στο Imperial College, London. «H αποκρυπτογράφηση του τρόπου με τον οποίο η γονική συμπεριφορά επηρεάζει το σωματικό βάρος του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χάραξη πολιτικών κατά της παιδικής παχυσαρκίας και την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων για τη διατροφική και σωματική υγεία».

Η συμπεριφορά των γονιών κατατάχθηκε, με βάση ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν παιδιά και γονείς, σε τέσσερις κατηγορίες: δημοκρατική (γονείς που φέρονται με θέρμη στα παιδιά, καθορίζοντας σαφή όρια), αυταρχική (γονείς ψυχροί που επιβάλλουν πειθαρχία), επιτρεπτική (γονείς που δείχνουν ενσυναίσθηση, αλλά δεν επιβάλλουν κανόνες) και αδιάφορη (γονείς συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι, που δεν επιβάλλουν κανόνες).

Οι τέσσερις κατηγορίες

Αναλύοντας τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν επί 20 χρόνια, οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα παιδιά γονιών με αυταρχική και αδιάφορη συμπεριφορά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα συγκριτικά με τα παιδιά που μεγάλωσαν με δημοκρατική γονική συμπεριφορά. Τα συμπεράσματα για τα παιδιά γονέων με επιτρεπτική συμπεριφορά ήταν στατιστικώς αδιάφορα. Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, η ψυχρότητα των γονέων, που συνδέεται με την αυταρχική και αδιάφορη συμπεριφορά, δεν επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς αυτοελέγχου της πρόσληψης τροφής, δηλαδή την ικανότητα του παιδιού να τρώει όταν πεινάει και να σταματάει όταν χορτάσει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή