Ρίσι Σούνακ: Πλουσιότερος και από τους βασιλείς ο νέος πρωθυπουργός

Ρίσι Σούνακ: Πλουσιότερος και από τους βασιλείς ο νέος πρωθυπουργός

Θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ είναι πλουσιότερος από εκείνους του Μπάκιγχαμ. Η περιουσία του Ρίσι Σούνακ και της συζύγου του υπολογίζεται σε περίπου 827 εκατομμύρια δολάρια.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ είναι πλουσιότερος από εκείνους του παλατιού του Μπάκιγχαμ, γράφει η Washington Post με το βλέμμα στραμμένο στον νέο ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ που «είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους σήμερα στη Βρετανία», όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.

Η περιουσία του πρώην τραπεζίτη Ρίσι Σούνακ και της συζύγου του, Akshata Murty, που είναι επιχειρηματίας, υπολογίζεται σε περίπου 730 εκατομμύρια στερλίνες ή 827 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Sunday Times Rich List. Συγκριτικά, η περιουσία του Βρετανού μονάρχη σύμφωνα με την ίδια λίστα το έτος 2022, υπολογίζεται σε περίπου 370 στερλίνες (ή 419 εκατομμύρια δολάρια).

Τα χρήματα του ζεύγους Σούνακ προέρχονται κυρίως από την πλευρά της συζύγου του νέου Βρετανού πρωθυπουργού η οποία έχει μερίδια σε συνολικά δεκάδες εταιρείες (Infosys, Catamaran Ventures UK κ.ά.). Το ζευγάρι έχει τουλάχιστον τρία σπίτια στη Βρετανία, καθώς και ένα ακίνητο στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια αξίας περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα φέτος, η σύζυγος του Σούνακ είχε βρεθεί να πρωταγωνιστεί σε φορολογικό σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε ότι παρουσιαζόταν ως διαμένουσα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά όχι ως κάτοικος (“non-domiciled” resident) γεγονός που της επέτρεπε να μην πληρώνει φόρους στη Βρετανία για όσα χρήματα κέρδιζε στο εξωτερικό.

Ο Σούνακ μεγάλωσε σε ευκατάστατο περιβάλλον. Ενδεικτικά, στο Winchester College, όπου εκείνος φοίτησε, τα δίδακτρα ξεπερνούν ετησίως τα 52.000 δολάρια.  

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, που υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών από τον Φεβρουάριο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2022, είναι σε θέση να επαναφέρει τη βρετανική οικονομία σε τροχιά σταθεροποίησης καθώς έχει μακρά επαγγελματική πείρα στον χώρο των αγορών.

Προτού εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά το 2015, ο Ρίσι Σούνακ είχε εργαστεί ως investment banker στη Goldman Sachs και ως hedge fund manager.

Με πληροφορίες από Washington Post  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή