Ιταλία: Παλιός γνώριμος της αμυντικής βιομηχανίας ο νέος Ιταλός ΥΕΘΑ

Ιταλία: Παλιός γνώριμος της αμυντικής βιομηχανίας ο νέος Ιταλός ΥΕΘΑ

Ο 59χρονος νέος υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής της ιταλικής ένωσης κατασκευαστών αμυντικού υλικού AIAD.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 59χρονος Γκουίντο Κροσέτο είναι ο νέος υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία.

Όσοι παρακολουθούν στενά τις ιταλικές πολιτικές εξελίξεις, ίσως να τον θυμούνται ως υφυπουργό Άμυνας την περίοδο 2008 – 2011, με πρωθυπουργό τότε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Κροσέτο στην πορεία, το 2012, θα γινόταν ένας από τους συνιδρυτές της παράταξης Αδέλφια της Ιταλίας που επικράτησε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως ο ίδιος είχε διατελέσει παλαιότερα μέλος του Forza Italia του Μπερλουσκόνι.  

Εν συνεχεία ωστόσο, ο νυν ΥΕΘΑ ενεπλάκη στην ιταλική αμυντική βιομηχανία. Από το 2014 και έπειτα, ο Κροσέτο βρέθηκε στο τιμόνι της ιταλικής AIAD (Aziende Italiane per l’Aerospazio, la Difesa e la Sicurezza) όπως είναι γνωστή η ένωση Ιταλών κατασκευαστών αμυντικού υλικού.

Από το εν λόγω πόστο στο οποίο βρισκόταν μέχρι πρότινος, ο Κροσέτο είχε μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια «συγκρουστεί» με τους Αμερικανούς αλλά και με τον γαλλογερμανικό άξονα.

«Το 2017 κατηγόρησε την (σ.σ. αμερικανική) Lockheed Martin πως αθέτησε υποσχέσεις προς ιταλικές εταιρείες σχετικά με τη συνεργασία στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, ενώ το 2019 είπε ότι τα σχέδια της Γερμανίας και της Γαλλίας να προχωρήσουν μόνες προς ένα μαχητικό έκτης γενιάς ήταν προσβολή για την Ιταλία», γράφει ο Τομ Κίνγκτον στο DefenseNews.

Με πληροφορίες από DefenseNews

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή