Βρετανία: Και επίσημα πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ

Βρετανία: Και επίσημα πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ

Ο Σούνακ συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο τον Γ', ο οποίος του ανέθεσε και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ έφτασε το παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου συνατήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο τον Γ’, ο οποίος του ανέθεσε και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ο Σούνακ θα επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 13.35 (ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται ότι η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, μίλησε στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 12.15 (ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια μετέβη επίσης στο Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά.

Ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν από την κυβέρνηση

Ενώ ο Σούνακ ετοιμάζεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται η εικόνα του νέου υπουργικού συμβουλίου, με κάποιες βεβαιότητες και αρκετές ακόμη θέσεις ανοικτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου.

Ο νεότερος πρωθυπουργός τα τελευταία 200 χρόνια στη Βρετανία σκοπεύει, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, να έχει τους καλύτερους στην κυβέρνησή του, κάτι που σημαίνει ότι πέρα από εγνωσμένα στελέχη των Συντηρητικών μπορεί να αναμένει κανείς την παρουσία και βουλευτών με μικρότερη προβολή αλλά μεγαλύτερη πείρα σε συγκεκριμένους τομείς.

Η κυριότερη βεβαιότητα για το υπουργικό συμβούλιο του κ. Σούνακ αφορά στον υπουργό Οικονομικών, τον Τζέρεμι Χαντ, που παραμένει στη θέση του από την οποία, παρότι είχε τη Λιζ Τρας για πρωθυπουργό, κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών και να σταθεροποιήσει τη στερλίνα.

Βέβαιη η συμμετοχή του Ράαμπ

Βέβαιη θεωρείται και η συμμετοχή του στενού συμμάχου του κ. Σούνακ στην κυβέρνηση, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, και μάλιστα με κορυφαίο χαρτοφυλάκιο. Θέση κοντά του στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να έχουν οι Μαρκ Χάρπερ, Μελ Στράιντ και Όλιβερ Ντάουντεν, όλοι πρώην αξιωματούχοι των Τόρις, όχι όμως στη θέση του υπουργού Εσωτερικών την οποία αναμένεται να διατηρήσει ο Γκραντ Σαπς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανθυποψήφια του κ. Σούνακ στην τριήμερη διαδικασία ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού, Πένι Μόρντοντ, θα εξαργυρώσει κατά κάποιον τρόπο την απόσυρσή της την τελευταία στιγμή τη Δευτέρα με μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο – και λέγεται ότι της έχει προταθεί ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Σημαντική η θέση του υπουργού Άμυνας

Η θέση του υπουργού Άμυνας είναι ιδιαιτέρως σημαντική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και το γεγονός ότι ο Μπεν Γουάλας απέφυγε να εμπλακεί στην εκλογή πρωθυπουργού τόσο το καλοκαίρι όσο και τον Οκτώβριο ίσως τον κρατήσει στη θέση αυτή, αν και η Sun τον φέρει εκτός κυβέρνησης το πρωί της Τρίτης. Κατ’ άλλους ο κ. Γουάλας αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία των Συντηρητικών.

Ειδικά για τον κ. Γουάλας, λέγεται ότι η επιμονή του να δαπανάται το 3% του κρατικού προϋπολογισμού υπέρ της άμυνας είναι προβληματική για τον κ. Σούνακ.

Άλλα ονόματα που θεωρείται πιθανό να φιγουράρουν στη λίστα υπουργών του κ. Σούνακ είναι η Σουέλα Μπράβερμαν, η τελευταία υπουργός που αποχώρησε απο την κυβέρνηση Τρας, η Κέμι Μπάντενοχ και ο βετεράνος Μάικλ Γκόουβ.

Από την άλλη αναμένεται να βρεθούν εκτός κυβέρνησης στελέχη που στήριξαν τον Μπόρις Τζόνσον, όπως ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, αλλά και η κοινοβουλευτική γραμματέας Γουέντι Μόρτον.

Με πληροφορίες από Reuters, Times Radio, Sky News, Guardian, The Sun

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή