Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεσμεύθηκε για επιπρόσθετη υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας, στη διάρκεια επίσκεψης που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων σήμερα στο Κίεβο, της πρώτης που πραγματοποιεί ο Γερμανός πρόεδρος εκεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Σταϊνμάιερ σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί την Ουκρανία τον Απρίλιο, όμως το Κιεβο αρνήθηκε να τον καλωσορίσει τότε εν μέσω ανησυχίας για την υποστήριξη που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν σε μια επαναπροσέγγιση της Δύσης με τη Ρωσία.
«Το μήνυμά μου προς τους Ουκρανούς είναι: “Όχι μόνο στεκόμαστε στο πλευρό σας, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά, πολιτικά και επίσης στρατιωτικά”», είπε ο Σταϊνμάιερ κατά την άφιξή του με τρένο στο Κίεβο. «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να βοηθήσουμε να προστατευθούν οι Ουκρανοί από τις αεροπορικές επιθέσεις όσο περισσότερο γίνεται», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Γερμανία έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.
Ο κ. Σταϊνμάιερ καταδίκασε τον «στυγνό επιθετικό πόλεμο», όπως τον χαρακτήρισε, της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και είπε πως ανυπομονεί να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια της επίσκεψής του.
Εκτός από τη στρατιωτική υποστήριξη, είπε ο Σταϊνμάιερ, το ταξίδι του θα εστιάσει στη βοήθεια για την επισκευή κατεστραμμένων υποδομών.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει εκφράσει μεταμέλεια για την υποστήριξή του στο παρελθόν υπέρ του αγωγού Nord Stream 2, ένα σχέδιο που είχε σχεδιαστεί προκειμένου να διπλασιαστεί η ροή ρωσικού αερίου στη Γερμανία, αλλά το οποίο ακυρώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή.
Προέρχεται από μια πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που επιχειρηματολογούσε επί μακρόν υπέρ στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία ως ενός τρόπου πρόσδεσής της σε ένα παγκόσμιο σύστημα με δυτικό προσανατολισμό.
Η άφιξη του Σταϊνμάιερ στο Κίεβο συνέπεσε με μια διάσκεψη στο Βερολίνο για αυτό που οι οικοδεσπότες της λένε πως πρέπει να είναι ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη, δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας του εκτιμάται μέχρι τώρα σχεδόν στα 750 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr