Κυβερνοεπίθεση άγνωστης προέλευσης παρέλυσε σήμερα το εσωτερικό δίκτυο του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα.
Μια παρόμοια επίθεση, αλλά μικρότερου εύρους, διατάραξε επίσης τις εργασίες της Άνω Βουλής του πολωνικού κοινοβουλίου.
«Όλο το δίκτυο υπολογιστών του κοινοβουλίου παρέλυσε» είπε ο αντιπρόεδρος της σλοβακικής Βουλής Γκάμπορ Γκρέντελ. «Γύρω στις 11 το πρωί, ετοιμαζόμασταν να ψηφίσουμε όταν ο διευθυντής της διοικητικής υπηρεσίας μας ενημέρωσε ότι είχε γίνει κυβερνοεπίθεση στο πληροφοριακό σύστημα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κοινοβουλίου, από την επίθεση επηρεάστηκαν όλες οι συσκευές του δικτύου, μεταξύ των οποίων και εκείνες που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.
Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα επαναληφθεί στις 8 Νοεμβρίου.
Στην Πολωνία, ο πρόεδρος της Γερουσίας Τόμας Γκρότζκι είπε στους δημοσιογράφους ότι σημειώθηκε κυβερνοεπίθεση διάρκειας περίπου μίας ώρας, η οποία ωστόσο δεν εμπόδισε τους γερουσιαστές να συνεχίσουν τη συζήτηση και να ψηφίσουν.
«Μια επίθεση άρνησης υπηρεσιών (DDoS) έπληξε τους διακομιστές του ιστοτόπου της Γερουσίας. Η επίθεση προήλθε από πολλαπλές κατευθύνσεις μεταξύ των οποίων και από το εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον Γκρότζκι, η επίθεση ενδέχεται να συνδέεται με ένα ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη η Γερουσία, με το οποίο ζητούσε να χαρακτηριστεί «τρομοκρατικό καθεστώς» η ρωσική κυβέρνηση.
Πολωνία: Κατεδαφίστηκαν τέσσερα ακόμα μνημεία πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών
Τέσσερα ακόμη μνημεία της κομμουνιστικής περιόδου που τιμούσαν στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατεδαφίστηκαν σήμερα στην Πολωνία από τις αρχές, καθώς οι ιστορικά τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας έχουν φτάσει σε νέα χαμηλά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κληρονομιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ένα διχαστικό ζήτημα στις πολωνο-ρωσικές σχέσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε την Βαρσοβία να επιταχύνει την κατεδάφιση μνημείων πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι απελευθέρωσε την Πολωνία όταν οι δυνάμεις της εκδίωξαν τους Γερμανούς Ναζί στο τέλος του πολέμου. Οι περισσότεροι Πολωνοί πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση αντικατέστησε τη ναζιστική κατοχή με μια άλλη μορφή καταστολής.
«Αυτό το μνημείο είναι ένα μνημείο ψεύδους», είπε ο Καρόλ Ναβρότσκι, επικεφαλής του Πολωνικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (IPN), καθώς στεκόταν μπροστά σε ένα άγαλμα στο Γκουτσίτσα στη νότια Πολωνία λίγο πριν την αποκαθήλωσή του.
«Οι Σοβιετικοί δεν έφεραν την ελευθερία το 1945, έφεραν μια νέα υποδούλωση».
Μνημεία στην Μπετσένα και στο Στάσουφ στη νότια Πολωνία και στο Μπομπόλιτσε στα βόρεια κατεδαφίστηκαν επίσης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε την κατεδάφιση των μνημείων.
«Αυτό είναι ένα ψέμα, ένα τερατώδες ψέμα, γιατί τόσοι πολλοί πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης πέθαναν για την απελευθέρωση της Πολωνίας», είπε σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Ναβρότσκι.
«(Αυτό είναι) άλλη μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τη νεότερη γενιά των Πολωνών, ταϊζόντας τους με ψέματα και προκαλώντας μίσος για τους Ρώσους».
Σύμφωνα με το IPN, περίπου 500 μνημεία τοποθετήθηκαν σε δημόσιους χώρους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όλη την Πολωνία κατά την κομμουνιστική εποχή. Πολλά από αυτά τα μνημεία που τιμούσαν στρατιώτες που είχαν πολεμήσει τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα έκτοτε κατεδαφίστηκαν ή μεταφέρθηκαν σε μουσεία. Στρατιωτικά νεκροταφεία για τους πεσόντες του Κόκκινου Στρατού, από την άλλη, συντηρούνται από το κράτος.
Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr