Πούτιν για Ερντογάν: Αξιόπιστος εταίρος και ισχυρός ηγέτης

Πούτιν για Ερντογάν: Αξιόπιστος εταίρος και ισχυρός ηγέτης

Δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά στην Ουκρανία, μόνος στόχος μας η προστασία του Ντονμπάς, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ιστορική περίοδος της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας της Δύσης στις διεθνείς υποθέσεις κλείνει», υποστήριξε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην πιο επικίνδυνη, απρόβλεπτη και σημαντική δεκαετία από το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου».

Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Λέσχης Βαλντάι, ενός από τα πιο σημαντικά ρωσικά think tank, ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε λίβελλους εναντίον των «αλαζονικών ελίτ» του Δυτικού κόσμου, τις οποίες κατηγόρησε για νεοαποικιοκρατικό πνεύμα και «βρώμικο παιχνίδι» γύρω από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, όμως, φρόντισε να στείλει κάποια μηνύματα που πρόδιδαν διάθεση συνδιαλλαγής.

Αναφορικά με την Ουκρανία, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία διάθεση να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, τα οποία προβλέπονται μόνο για αμυντική χρήση. Μάλιστα, εμφανίστηκε ανοιχτός στο άνοιγμα συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας γύρω από τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων. Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε με έμφαση ότι μοναδικός στόχος του είναι η προστασία του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), χωρίς να περιλάβει τις άλλες δύο προσαρτηθείσες ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Επιπλέον, έκανε διάκριση ανάμεσα σε δύο μορφές της Δύσης: εκείνη που πιστεύει στις «παραδοσιακές, κυρίως χριστιανικές αξίες» και βρίσκεται «κοντά» στη Ρωσία και την «επιθετική, κοσμοπολίτικη, νεοαποικιοκρατική Δύση, που δρα ως όπλο των νεοφιλελεύθερων ελίτ». Χαρακτήρισε «πρόκληση» τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν, για την οποία είπε ότι είναι αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και αναρωτήθηκε τι στόχο είχε η επίσκεψη μιας «γιαγιάς» (της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι) στη νήσο.

Αρκετά εκτενείς ήταν οι αναφορές του στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, τις οποίες προέβαλε ως υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ χωρών που έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς. Δήλωσε ότι Μόσχα και Αγκυρα έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αν και η Τουρκία «δεν είναι εύκολος εταίρος», ενώ χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν «ισχυρό ηγέτη», «αξιόπιστο εταίρο» και «σκληρό διαπραγματευτή».

Νωρίτερα, ο ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Κονσταντίν Βορόντσοφ, είχε ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, προειδοποιώντας ότι εμπορικοί δορυφόροι των ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι» από τον ρωσικό στρατό, στον βαθμό που ενισχύουν την πολεμική προσπάθεια των Ουκρανών εναντίον της χώρας του.

Πολεμικές επιχειρήσεις

Τη χθεσινή ημέρα συνεχίστηκαν οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον ουκρανικών υποδομών, με αποτέλεσμα η περιοχή του Κιέβου να χάσει το ένα τρίτο της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, Ολέξι Κουλέμπα. Στην περιοχή της Χερσώνας, ο ουκρανικός στρατός συνέχιζε τις προσπάθειες να περικυκλώσει τους Ρώσους από τα δυτικά, αν και όπως αναγνώρισε ο υπουργός Αμυνας, Ολέξι Ρέζνικοφ, οι προσπάθειές του δυσκολεύονταν από την επιδείνωση του πεδίου της μάχης λόγω των αλλεπάλληλων βροχοπτώσεων. Οι Ρώσοι είχαν απομακρύνει μέχρι χθες περίπου 70.000 αμάχους από την πόλη, συμπεριλαμβανομένων των διορισμένων αξιωματούχων, παίρνοντας μαζί τους και το λείψανο του πρίγκιπα Γκριγκόρι Ποτέμκιν, ιδρυτή της πόλης και εραστή της τσαρίνας Αικατερίνης, από τον ναό όπου είχε θαφτεί.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους στις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίβκα, στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, στο μόνο μέτωπο όπου διατηρούν την πρωτοβουλία το τελευταίο τρίμηνο. Ο Γεβγένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Group, που επιχειρεί στην περιοχή, αναγνώρισε ότι οι Ουκρανοί προβάλλουν ισχυρότατη και καλά οργανωμένη αντίσταση.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς, εξέφρασε χθες συγκρατημένη αισιοδοξία για την παράταση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στις 22 Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη, και επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών, αλλά και ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως γιατί δεν τηρείται από τη Δύση το μέρος της συμφωνίας που αφορά τις ρωσικές εξαγωγές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT