ΗΠΑ: Οι «μάχες» που θα κρίνουν τις πλειοψηφίες στο Κογκρέσο

ΗΠΑ: Οι «μάχες» που θα κρίνουν τις πλειοψηφίες στο Κογκρέσο

Σε ακριβώς μια εβδομάδα από σήμερα, την ερχόμενη Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες για να αναδιαμορφώσουν τις πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακριβώς μια εβδομάδα από σήμερα, την ερχόμενη Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες για να αναδιαμορφώσουν τις πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Όλες οι (συνολικά 435) έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και 35 από τις συνολικά 100 έδρες της Γερουσίας «βγαίνουν» προς εκλογή.

Από τα αποτελέσματα, θα κριθούν οι νέες πλειοψηφίες στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Αυτές οι πλειοψηφίες αναμένεται ωστόσο, με τη σειρά τους, να κάνουν και πιο δύσκολη ή πιο εύκολη (ανάλογα με το αποτέλεσμα) τη ζωή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές που αναμένονται σε δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2024.

Οι ενδιάμεσες εκλογές (midterms) πραγματοποιούνται στο μέσο της προεδρικής τετραετίας, δύο χρόνια μετά από τις τελευταίες προεδρικές κάλπες (του 2020) και δύο χρόνια πριν από τις επόμενες (του 2024).

Οι κ.κ. Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ δεν κατεβαίνουν ως υποψήφιοι για κάποια θέση την ερχόμενη Τρίτη. Τα εκλογικά αποτελέσματα αναμένεται να επηρεάσουν, ωστόσο, αποφασιστικά τους ιδίους και τις παρατάξεις τους.

Ο Δημοκρατικός Μπάιντεν, από την πλευρά του, προφανώς και δεν θέλει να έχει απέναντί του ένα πολιτικά εχθρικό Κογκρέσο τα επόμενα δύο χρόνια. Τα πρόσωπα που θα εκλεγούν στο Κογκρέσο «θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο τι μπορεί να κάνει (σ.σ. ο Μπάιντεν) κατά το υπόλοιπο της πρώτης του θητείας», γράφει η Άμπερ Φίλιπς στην Washington Post. Διότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο ένα ή και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τότε θα έχουν παράλληλα και τη δύναμη να μπλοκάρουν αποφασιστικότερα όσα προωθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο η διοίκηση Μπάιντεν.

Ο Τραμπ από την άλλη, θα ήθελε να δει τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που ο ίδιος στήριξε στις εσωκομματικές προκριματικές να τα πηγαίνουν καλά στις ενδιάμεσες κάλπες εξασφαλίζοντας έδρες στη Βουλή και στη Γερουσία, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τη δική του θέση εντός του κόμματος και μαζί το ενδεχόμενο μιας νέας δικής του προεδρικής υποψηφιότητας ενόψει των εκλογών του 2024.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν οριακά, στο νήμα, την πλειοψηφία στη Γερουσία και με διαφορά λιγότερων από δέκα εδρών την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό ωστόσο σε μια εβδομάδα από σήμερα ενδέχεται να αλλάξει.

Εάν υπάρχει μια «παράδοση» στα αμερικανικά εκλογικά χρονικά, αυτή η «παράδοση» θέλει το κόμμα που ελέγχει κάθε φορά τον Λευκό Οίκο και την προεδρία να «τιμωρείται» από τους ψηφοφόρους χάνοντας έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές.

Δημοσκοπήσεις 

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία των σφυγμομετρήσεων που παρουσιάζονται στον αμερικανικό ιστοχώρο FiveThirtyEight, οι Ρεπουμπλικάνοι συνολικά προηγούνται επί του παρόντος στην κούρσα για το Κογκρέσο αλλά και με οριακή διαφορά περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας: με 46,2% έναντι 45,2%.

Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν τα δύο κόμματα ισόπαλα (46% – 46%: Morning Consult), άλλες που δίνουν στους Ρεπουμπλικάνους προβάδισμά έως και επτά ποσοστιαίων μονάδων (49% – 42%: Rasmussen Reports/Pulse Opinion Research), και άλλες που δίνουν στους Δημοκρατικούς προβάδισμα τεσσάρων μονάδων (50% – 46%: Big Village).

Οι πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα 

Οι εκλογικές μάχες ωστόσο για τις έδρες σε Βουλή και Γερουσία δεν κρίνονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά μεμονωμένα από τους ψηφοφόρους και τα εκλογικά αποτελέσματα σε κάθε πολιτεία χωριστά.

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC ξεχωρίζει δέκα μάχες που θα κρίνουν ποιο κόμμα θα πάρει τη Γερουσία. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις μάχες που θα δώσουν οι υποψήφιοι των μεγάλων παρατάξεων σε: Κολοράντο, Φλόριντα, Νιου Χάμσαϊρ, Οχάιο, Ουισκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Αριζόνα, Τζόρτζια, και Πενσιλβάνια.

Το δίκτυο CNN περιορίζει, σε δική του ανάλυση, τις πιο κρίσιμες μάχες για τη Γερουσία σε τέσσερις: εκείνες που θα δοθούν σε Νεβάδα, Τζόρτζια, Αριζόνα και Πενσιλβάνια.

Σύμφωνα μάλιστα με το CNN, τα αποτελέσματα σε αυτές τις τέσσερις πολιτείες (Νεβάδα, Τζόρτζια, Αριζόνα, Πενσιλβάνια) και σε ακόμη δύο (Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν) θα είναι κρίσιμα και για τις τελικές ισορροπίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ειδικά η Πενσιλβάνια έχει πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς εκεί κοντράρεται για μια θέση στη Γερουσία o τουρκικής καταγωγής και τουρκικής (διπλής) υπηκοότητας Ρεπουμπλικάνος Μεχμέτ Οζ με τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν.   

Τα ζητήματα 

Όσο για τα ζητήματα που αξιολογούν οι ψηφοφόροι ως πιο σημαντικά στον δρόμο προς τις κάλπες, εκείνα είναι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου (ABC News/Ipsos poll), κατά σειρά ξεκινώντας από το σημαντικότερο: η οικονομία, ο πληθωρισμός, οι αμβλώσεις και η ένοπλη βία (gun violence).

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή