Σ. Λαβρόφ: Να χαλαρώσουν οι περιορισμοί σε ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα

Σ. Λαβρόφ: Να χαλαρώσουν οι περιορισμοί σε ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα

Δεν τηρείται η συμφωνία για τα σιτηρά σε ό,τι αφορά τα ρωσικά προϊόντα, τόνισε

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα είναι ικανοποιημένη διότι, με τη βοήθεια της τουρκικής πλευράς, το Κίεβο υπέγραψε εγγυήσεις για να μην επαναληφθούν οι προσπάθειες χρήσης ανθρωπιστικών οδών για την εξαγωγή σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την Ιορδανία. Ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να διακινούνται και τα ρωσικά προϊόντα αντιστοίχως.

«Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τα σιτηρά, ήμασταν ικανοποιημένοι που, με πρωτοβουλία της Τουρκίας, η ουκρανική ηγεσία υπέγραψε σε χαρτί εγγυήσεις ότι δεν θα γίνουν προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν ανθρωπιστικές διαδρομές στη Μαύρη Θάλασσα για στρατιωτικούς σκοπούς», είπε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Χουσεΐν Αμπντουλάχ αλ-Σαφάντι.

Παράλληλα κάλεσε για άλλη μια φορά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία σιτηρών όσον αφορά και τις ρωσικές εξαγωγές.

«Καλέσαμε για άλλη μια φορά τον Γενικό Γραμματέα και μίλησα λεπτομερώς για αυτό στον κ. Υπουργό [αλ-Σαφάντι] και στους συναδέλφους του σήμερα, να διασφαλίσει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, σύμφωνα με δική του πρωτοβουλία», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Η Μόσχα εξακολουθεί να μην βλέπει κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά την άρση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές: «Όπως γνωρίζετε, η εφαρμογή του ουκρανικού μέρους της συμφωνίας έχει ξαναρχίσει. Την ίδια ώρα όμως, δεν βλέπουμε ακόμη κανένα αποτέλεσμα σε σχέση με το δεύτερο μέρος του πακέτου που είχε προτείνει τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες και το οποίο περιλαμβάνει την άρση οποιωνδήποτε εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι το ρωσικό εξαγωγικό μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στο εγγύς μέλλον. «Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέρος αυτής της συμφωνίας, τα πιο σοβαρά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο πολύ εγγύς μέλλον, ειδικά αν μιλάμε για τους εν λόγω όγκους λιπασμάτων και σιτηρών, δεδομένου και ότι αυτοί οι όγκοι από τη ρωσική πλευρά είναι ασύγκριτα υψηλότεροι από τα αντίστοιχα ουκρανικά προϊόντα», είπε.

Πηγή: Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή