Jerusalem Post: Τι στάση θα κρατήσει ο Μπ. Νετανιάχου έναντι της Άγκυρας;

Jerusalem Post: Τι στάση θα κρατήσει ο Μπ. Νετανιάχου έναντι της Άγκυρας;

Άρθρο ανάλυσης της εφημερίδας διερωτάται τι έχει κάνει η Τουρκία για το Ισραήλ

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχωρώντας από την εξουσία στο Ισραήλ, ο κυβερνητικός συνασπισμός Γιαΐρ Λαπίντ-Μπένι Γκαντζ αφήνει στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου δύο κατσαρόλες στη φωτιά, δηλαδή τις ευαίσθητες σχέσεις με την Τουρκία και την υπογραφή της συμφωνίας περί θαλάσσιων συνόρων με τον Λίβανο, επισημαίνει άρθρο ανάλυσης στην έγκυρη εφημερίδα Jerusalem Post του Ισραήλ.

Κι αν η συμφωνία με τον Λίβανο έχει σαφώς θετικές πτυχές και για τις δύο χώρες, παρά τις όποιες παγίδες μπορεί να υπάρχουν, το άνοιγμα της Τουρκίας προκαλεί πολλές επιφυλάξεις την ώρα που ο πολύπειρος κ. Νετανιάχου εμφανίζεται προσηλωμένος στη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρει το άρθρο που υπογράφει ο μόνιμος αναλυτής της εφημερίδας, Σεθ Φράντζμαν.

Το Ισραήλ και η Τουρκία ανανέωσαν διπλωματικούς δεσμούς κατά τη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης κυβέρνησης και τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν πολλές επισκέψεις υψηλού προφίλ. Ήταν ένας πρωτοφανής αριθμός επισκέψεων για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ πήγε στην Τουρκία και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ πήγε στην Τουρκία. Αυτές οι επισκέψεις σηματοδοτούσαν την πρώτη φορά που πολλές από αυτού του είδους τις συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν για μια δεκαετία ή περισσότερο, επισημαίνει το άρθρο.

Η Τουρκία ήταν μια από τις πιο εχθρικές χώρες προς το Ισραήλ την τελευταία δεκαετία. Το κυβερνών κόμμα AKP της Άγκυρας συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία πολλές φορές το 2018 και το 2019. Η Άγκυρα φιλοξένησε ηγέτες τρομοκρατών της Χαμάς και δημοσιεύματα σε ξένα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Χαμάς σχεδίαζε επιθέσεις από την Τουρκία. Επιπλέον, ο στολίσκος με το πλοιάριο Mavi Marmara, με προορισμό τη Γάζα, οργανώθηκε από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στην Τουρκία.

Όταν ανακοινώθηκαν οι συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, η Άγκυρα προσπάθησε να τις σαμποτάρει απειλώντας να διακόψει τις σχέσεις με τα ΗΑΕ. Η Τουρκία προσπάθησε επίσης να ανακατευτεί στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, υπενθυμίζει η Jerusalem Post.

Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Άγκυρα ένιωσε ότι έχει λίγους φίλους στη Δύση και στην Ουάσιγκτον. Έχει στραφεί και επιδιώξει να συμφιλιωθεί με πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ ήταν πρόθυμη να ανανεώσει τους δεσμούς της με την Άγκυρα. Ωστόσο, έκανε τόση συμφιλίωση που δεν είναι σαφές εάν ακολούθησε το αξίωμα «εμπιστεύσου, αλλά επαλήθευσε», τονίζει το άρθρο.

«Χρησιμοποίησε η Άγκυρα το Ισραήλ απλώς για να προσπαθήσει να αποκτήσει επιρροή στην Ουάσιγκτον, προβάλλοντας φιλο-ισραηλινές φωνές στις ΗΠΑ για να κερδίσει πόντους στην αμερικανική πρωτεύουσα; Και, τέλος πάντων, τι έχει κάνει η Άγκυρα για το Ισραήλ;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

Αμφιβολίες

Η Τουρκία όντως κρατούσε Ισραηλινούς τουρίστες με πλαστές κατηγορίες, κάτι που κάνει συχνά η Άγκυρα με χώρες, απειλώντας τις και προσποιούμενη ότι μετά υποχωρεί ώστε να φαίνεται ότι η Τουρκία έκανε κάτι θετικό. Επιπλέον, η Τουρκία είπε ότι απέτρεψε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Αλλά θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί Ιρανοί ή άλλοι που απειλούν τους Ισραηλινούς μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Τουρκία εξ αρχής;

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όταν ο κ. Νετανιάχου ήταν πρωθυπουργός, το σύνθημά του ήταν «δύναμη» και ποτέ δεν επέτρεψε στην Τουρκία να απειλήσει το Ισραήλ χωρίς να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Νετανιάχου ήταν ένθερμος υποστηρικτής των Κούρδων και ήταν πάντα πρόθυμος να αντισταθεί στις συκοφαντίες από την Άγκυρα. Αυτό οδήγησε σε πολύ κακές σχέσεις, αλλά για αυτές τις κακές σχέσεις δεν έφταιγε το Ισραήλ, ισχυρίζεται το άρθρο. Τώρα υπάρχουν νέοι δεσμοί, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν η Άγκυρα θα μπορέσει να αλλάξει τις παλιές συνήθειές της να επιτίθεται στο Ισραήλ τώρα που η Δεξιά προφανώς επανέρχεται στην εξουσία στο Ισραήλ.

Θα χρησιμοποιήσει η Άγκυρα τις επερχόμενες εκλογές [το 2023] για να στραφεί ξανά κατά του Ισραήλ και θα απαντήσει ο κ. Νετανιάχου ή θα επικρατήσει προσοχή και από τις δύο πλευρές; Αυτά είναι βασικά ερωτήματα.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία πιθανότατα παρακολούθησε την απόφαση του Ισραήλ να συνάψει συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με τον Λίβανο και αναρωτιέται τι σημαίνει αυτό.

Η Τουρκία συνεργάζεται με τη Λιβύη για θαλάσσιες και αμυντικές συμφωνίες που θα οδηγούσαν σε νέα κρίση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, τονίζει το άρθρο. «Η Άγκυρα απειλεί την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο και αυτό έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση. Αν και αυτό δεν φαίνεται πολύ πιθανό, είναι εύλογο ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να δημιουργήσει κρίση. Το Ισραήλ έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο και ενώ το Ισραήλ δεν θέλει να βρίσκεται στη μέση μιας σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Νετανιάχου ήταν πρόθυμος για τους δεσμούς Ελλάδας-Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι τα θαλάσσια σύνορα έχουν σημασία» συμπληρώνει με νόημα.

Πηγή: Jerusalem Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή