Πακιστάν: Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν

Πακιστάν: Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν

Η επίθεση σημειώθηκε στο Ουαζιραμπάντ, σχεδόν 200 χιλιόμετρα (120 μίλια) από την πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραυματίας από πυρά όπλου είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν. Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, η απόπειρα δολοφονίας του έγινε στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στο Ουαζιραμπάντ, μία πόλη σχεδόν 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ.

Ο πρώην πρωθυπουργός τραυματίστηκε στην κνήμη και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με το BBC, τραυματίστηκαν ακόμα τέσσερις άνθρωποι, αλλά δεν υπάρχει νεκρός.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε μία σύλληψη. Ο δράστης, σύμφωνα με τα πακιστανικά ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος και πως είχε σκοπό να σκοτώσει τον Χαν.


Μετά την απόπειρα κατά της ζωής του, ο Χαν χαιρέτισε τους οπαδούς του

Βίντεο από την απόπειρα δολοφονίας – Πώς το πλήθος σταμάτησε τον δράστη

Εικόνες πανικού μετά τα πυρά


Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τοπικά ειδησεογραφικά κανάλια, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στην αυτοκινητοπομπή του πρώην πρωθυπουργού.

«Ένας άνδρας άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο Ιμράν Χαν είναι επίσης τραυματίας», είπε στο Reuters ο Πακιστανός βουλευτής, Άσαντ Ουμάρ.

Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών την άμεση διενέργεια έρευνας.


Η «μεγάλη πορεία» του Καν

Από την Παρασκευή, 70χρονος Χαν έχει τεθεί επικεφαλής μιας «μεγάλης πορείας» προς την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, απαιτώντας πρόωρες εκλογές.

Κάθε μέρα από την έναρξη αυτής της πορείας, ο Χαν ανεβαίνει σε ένα κοντέινερ σε ένα φορτηγό για να απευθυνθεί σε χιλιάδες υποστηρικτές στις πόλεις απ΄όπου διέρχεται η πορεία.

«Θέλω όλοι σας να συμμετάσχετε. Δεν πρόκειται για πολιτικό ή προσωπικό όφελος ή για ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά για να φέρουμε πραγματική ελευθερία στη χώρα», ανέφερε σε μήνυμα μέσω βίντεο την παραμονή της πορείας. 


Πακιστάν: Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν-1
Ο Χαν τραυματίας μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του/ Pakistan Tehreek-e-Insaf via AP


Πώς ο Χαν έχασε την εξουσία

Τον περασμένο Απρίλιο, το Κοινοβούλιο του Πακιστάν ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του Ίμραν Χαν από τα καθήκοντά του πρωθυπουργού, έπειτα από εβδομάδες πολιτικής κρίσης και μετά τις αποχωρήσεις εταίρων του συνασπισμού, που τον κατηγόρησαν για επιδείνωση της οικονομίας και αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 174 εκ των 342 βουλευτών.

Κανένας πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη θητεία του στο Πακιστάν μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1947, αλλά ο Ίμραν Χαν ήταν ο πρώτος που ανετράπη κατόπιν πρότασης δυσπιστίας.

Ο Χαν, διάσημος παίκτης του κρίκετ που οδήγησε την εθνική ομάδα στη μοναδική της νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1992, και ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2018, έκανε τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. 


Πακιστάν: Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν-2

Ποιος είναι ο Χαν

Ο Ίμραν Χαν, γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1952, ήταν ο 22ος πρωθυπουργός του Πακιστάν και αρχηγός του κόμματος Πακιστάν Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI). Γεννημένος στη Λαχόρη, σπούδασε στο Κολέγιο Άιτσισον της γενέτειράς του και στη συνέχεια στο Βασιλικό Σχολείο του Γουόρτσεστερ στο Γουόρτσεστερ, και αργότερα στο Κολέγιο Κεμπλ της Οξφόρδης.

Προτού ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν διεθνής παίκτης του κρίκετ και το 1982 έγινε αρχηγός της εθνικής ομάδας της χώρας του, οδηγώντας την στη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ του 1992. 

Ξεκίνησε να παίζει κρίκετ από την ηλικία των 13 ετών και στα 18 του έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την εθνική Πακιστάν σε ματς με την Αγγλία (1971). Έπαιξε ως το 1992 και από το 1982 ως το 1992 με διαλείμματα ήταν αρχηγός της εθνικής. Ως αρχηγός, οδήγησε το Πακιστάν στην πρώτη του και μοναδική κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1992. Ο Χαν αποσύρθηκε από το κρίκετ το 1992, ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους παίκτες του Πακιστάν.

Τον Απρίλιο του 1996 ο Χαν ίδρυσε το Πακιστάν Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (Κίνημα του Πακιστάν για Δικαιοσύνη), ένα κεντρώο πολιτικό κόμμα, του οποίου έγινε ο εθνικός αρχηγός.

Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2002 και του 2013. Έπειτα από τις γενικές εκλογές του 2018, το κόμμα του νίκησε το PML-N. Στις 17 Αυγούστου 2018 ο Χαν εξασφάλισε 176 ψήφους και έγινε ο 22ος πρωθυπουργός του Πακιστάν, ενώ ο αντίπαλός του και αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σεχμπάζ Σαρίφ έλαβε 96 ψήφους.

Ο Χαν ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 18 Αυγούστου 2018. Ανετράπη στις 10 Απριλίου 2022, έπειτα από πρόταση μομφής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή