G7: Συνάντηση των ΥΠΕΞ στη Γερμανία – Ουκρανία, Κίνα και Ιράν στην ατζέντα

G7: Συνάντηση των ΥΠΕΞ στη Γερμανία – Ουκρανία, Κίνα και Ιράν στην ατζέντα

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πρόκειται να πάρουν μέρος σε συζητήσεις για την Ουκρανία, την Κίνα, τον Ινδο-Ειρηνικό, το Ιράν και την Αφρική.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ φιλοξενεί σήμερα και αύριο τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της G7 στην πόλη Μίνστερ, με στόχο να μπορέσουν να χαράξουν μια κοινή γραμμή απέναντι σε μια σειρά από μέτωπα και προκλήσεις: του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, της Κίνας και του Ιράν.

Οι υπουργοί της G7 πρόκειται, επίσης, να συναντηθούν και με τους ομολόγους τους από την Γκάνα, την Κένυα και την Αφρικανική Ένωση, για να συζητήσουν θέματα όπως είναι εκείνα της κλιματικής αλλαγής, της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πρόκειται να πάρουν μέρος σε συζητήσεις για την Ουκρανία, την Κίνα, τον Ινδο-Ειρηνικό, το Ιράν και την Αφρική.

«Αυτή η υπουργική διάσκεψη της G7 έρχεται, για εμάς, σε μια σημαντική στιγμή», αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό συντονιστικό ρόλο που έχει καταφέρει να διαδραματίσει στη διεθνή σκακιέρα η G7 τα τελευταία χρόνια.

Η συνάντηση στην πόλη Μίνστερ της δυτικής Γερμανίας πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών για τις συνέπειες που θα έχει ενόψει χειμώνα στη Δύση η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πραγματοποιείται όμως παράλληλα και με φόντο τις αλλαγές ηγεσίας στην Ευρώπη (βλ. Βρετανία, Ιταλία κ.ά.) ενώ σε λίγες ημέρες διεξάγονται και οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές στον βαθμό στήριξης της Ουκρανίας από τους Αμερικανούς.

Οι ΥΠΕΞ των επτά πλουσιότερων δημοκρατιών του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Κίνα και την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό, αφού ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εδραίωσε την εξουσία του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο μήνα.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ταϊβάν… και πώς η G7 μπορεί να ενισχύσει τις εταιρικές της σχέσεις με χώρες της περιοχής (σ.σ. στην Ασία)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πιο πιθανό είναι πως θα τεθούν στο τραπέζι, προς συζήτηση, και οι τελευταίες, κατά κάποιους αμφιλεγόμενες, κινήσεις του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς: που επέτρεψε στην κινεζική Cosco να αποκτήσει μερίδιο στο λιμάνι του Αμβούργου και που τώρα (σήμερα και αύριο) πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο.

Οι επικριτές του Σολτς τον κατηγορούν ότι συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας έναντι των ευρύτερων ανησυχιών για την ασφάλεια απέναντι σε ένα ολοένα πιο διεκδικητικό στη διεθνή σκηνή αυταρχικό κράτος όπως είναι το κράτος της Κίνας.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή