Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατέβηκε η ρωσική σημαία από τη Χερσώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατέβηκε η ρωσική σημαία από τη Χερσώνα

Να φύγουν οι άμαχοι από την πόλη ζητάει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παγίδα των Ρώσων φοβούνται οι Ουκρανοί

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν τα μηνύματα ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, τη μόνη πρωτεύουσα ουκρανικής επαρχίας που έχουν καταλάβει στους οκτώ μήνες του πολέμου, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει το πιο οδυνηρό, μέχρι στιγμής, πλήγμα για τον ρωσικό στρατό. Ωστόσο, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία στο Κίεβο αντιμετωπίζουν με καχυποψία τα ευχάριστα νέα, εκτιμώντας ότι δεν αποκλείεται να υποκρύπτουν κάποια ολέθρια παγίδα από την πλευρά του εχθρού.

Συνομιλώντας με νέους ακτιβιστές με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα της Εθνικής Ενότητας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τους αμάχους της Χερσώνας να εγκαταλείψουν την πόλη, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά δημοσίως ότι η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ για τους στρατιώτες του. «Τώρα, φυσικά, όσοι ζουν στη Χερσώνα θα πρέπει να μετακινηθούν από τη ζώνη των πιο επικίνδυνων επιχειρήσεων, γιατί δεν πρέπει να υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, χωρίς να έχει ερωτηθεί σχετικά.

Από χθες το πρωί η ρωσική σημαία έπαψε να κυματίζει στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης της Χερσώνας, το προσωπικό του οποίου εγκατέλειψε την πόλη και πέρασε στην άλλη (την ανατολική) πλευρά του ποταμού Δνείπερου την προηγούμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη, ο διορισμένος από τους Ρώσους αναπληρωτής κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας, Κίριλ Στρεμούσοφ, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι είναι πολύ πιθανό και ο ρωσικός στρατός να εγκαταλείψει την πόλη και να οχυρωθεί στην ανατολική όχθη του Δνείπερου. Ωστόσο η εκπρόσωπος Τύπου των ουκρανικών δυνάμεων, Νατάλια Χουμένιουκ, εκτιμούσε χθες ότι η υποστολή της ρωσικής σημαίας μπορεί να είναι παγίδα. «Δεν βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε», είπε χαρακτηριστικά η Χουμένιουκ, αναφέροντας ότι Ρώσοι στρατιώτες περιφέρονται στην πόλη με πολιτική ενδυμασία.

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο ο οποίος επιτρέπει την επιστράτευση ατόμων που έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα, εξαιρουμένων εκείνων της σεξουαλικής κακοποίησης, της τρομοκρατίας και της κατασκοπείας. Από τις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα για μερική επιστράτευση, έχουν επιστρατευθεί 318.000 άτομα και πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη σε θέσεις μάχης στην Ουκρανία. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καυτηρίασε χθες όσους έφυγαν από τη χώρα για να μη στρατευθούν, χαρακτηρίζοντάς τους «δειλούς, προδότες και πλεονέκτες λιποτάκτες», που «σκέφτονται μόνο τον εαυτούλη τους». Στις δηλώσεις του για την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας, ο Μεντβέντεφ, ο οποίος κάποτε εμφανιζόταν ως φιλελεύθερος και εκσυγχρονιστής, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ιερή σύγκρουση με τον Σατανά, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα πολεμάει με «τρελούς, ναρκομανείς ναζιστές».

Για ενεργειακή τρομοκρατία κατηγορεί τη Μόσχα ο Ζελένσκι, καθώς 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύνοδος στη Γερμανία

Στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «ενεργειακή τρομοκρατία» λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών εναντίον των ενεργειακών και άλλων υποδομών. «Δεν μπορούν να νικήσουν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, γι’ αυτό προσπαθούν να τσακίσουν τον λαό μας κατ’ αυτόν τον τρόπο», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι 4,5 εκατομμύρια συμπατριώτες του έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Μόνο στο Κίεβο, περίπου 450.000 νοικοκυριά στερούνται ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή υπουργική σύνοδο της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης, στο Μίνστερ της Γερμανίας, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού μηχανισμού για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ώστε να αποκαταστήσει γρήγορα και στη συνέχεια να θωρακίσει αποτελεσματικά κρίσιμες υποδομές, ιδιαίτερα τα δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, ζητώντας του να ιεραρχηθεί ως πρώτη προτεραιότητα η αποστολή των σιτηρών στις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Το θέμα είχε θέσει προηγουμένως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καταγγέλλοντας ότι η μεγάλη πλειονότητα των σιτηρών που εξάγονται από τα ουκρανικά λιμάνια πηγαίνουν σε πλούσιες χώρες της Δύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή