Ο δημοσιογράφος των NYT Πίτερ Μπέικερ στην «Κ»: Ο Μπάιντεν απέτυχε να αποκαταστήσει την ενότητα στις ΗΠΑ

Ο δημοσιογράφος των NYT Πίτερ Μπέικερ στην «Κ»: Ο Μπάιντεν απέτυχε να αποκαταστήσει την ενότητα στις ΗΠΑ

Ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος των New York Times Πίτερ Μπέικερ είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς στις ΗΠΑ και επικεφαλής ανταποκριτής του Λευκού Οίκου για πάνω από 20 χρόνια.

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος των New York Times Πίτερ Μπέικερ είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς στις ΗΠΑ και επικεφαλής ανταποκριτής του Λευκού Οίκου για πάνω από 20 χρόνια. Στη συζήτησή του με την «Κ» επισημαίνει πως οι ΗΠΑ παραμένουν μια βαθύτατα διαιρεμένη χώρα και πως στις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης η οικονομία θα διαδραματίσει τον πιο καθοριστικό ρόλο. Ο Μπέικερ, μαζί με τη Σούζαν Γκλάσερ, δημοσίευσε πρόσφατα το βιβλίο με τίτλο «Ο διχαστικός Τραμπ στον Λευκό Οίκο, 2017-2021», αποκαλύπτοντας πολλά στοιχεία για την προεδρία Τραμπ που οδήγησαν στα γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο.

– Πιστεύετε ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα ο Ντόναλντ Τραμπ να προταθεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2024;

– Ναι, νομίζω ότι σε αυτό το σημείο, αν ήταν να στοιχημάτιζες σε αυτό, ναι, θα κέρδιζε την υποψηφιότητα. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο αυτήν τη στιγμή. Σήμερα, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν, αλλά εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη δύναμη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος που να έχει την ισχύ του και την ελκυστικότητά του στους ψηφοφόρους του κόμματος. Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κέρδιζε απαραιτήτως.

– Αν ρωτούσα ποιο είναι το αποτύπωμά του στην αμερικανική πολιτική έως τώρα;

– Είναι πάρα πολύ μεγάλο το αποτύπωμά του. Ξέρετε, δεν έχουμε δει ποτέ πρόεδρο που να έχασε, όπως εκείνος, και να εξακολουθεί να διατηρεί την υποστήριξη ενός τόσο μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι στη σύγχρονη εποχή. Οταν έχασε ο Τζίμι Κάρτερ, οι Δημοκρατικοί τελείωσαν μαζί του. Το ίδιο με τον Τζορτζ Μπους όταν έχασε. Και αυτός είναι, φυσικά, ο λόγος που ο Τραμπ προσπαθεί να πείσει τη βάση του ότι κέρδισε τις εκλογές. Εχει διαδώσει ένα πολύ βαθύ ψέμα για το αμερικανικό σύστημα, που δεν είναι αλήθεια, χωρίς στοιχεία, χωρίς τεκμηρίωση. Αλλά η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πιστεύει ότι κάτι δεν πήγε καλά το 2020, ενώ δεν έγινε έτσι. Και αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή, νομίζω, σε οποιαδήποτε δημοκρατία να χάνει ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού την πίστη του ουσιαστικά στο σύστημα, να πιστεύει ότι το σύστημα είναι τόσο διεφθαρμένο, που έκλεψε εκλογές από έναν εν ενεργεία πρόεδρο.

Επικίνδυνο για τη δημοκρατία ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει πως το σύστημα είναι τόσο διεφθαρμένο, που έκλεψε εκλογές από έναν εν ενεργεία πρόεδρο.

– Ποια είναι η αίσθησή σας για την προεδρία Μπάιντεν μέχρι στιγμής; Βρίσκεται στον Λευκό Οίκο για σχεδόν δύο χρόνια. Πιστεύετε ότι έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες του αμερικανικού λαού;

– Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν το έχει κάνει. Η δημοτικότητά του έχει βελτιωθεί από το χαμηλό της σημείο πριν από λίγους μήνες, αλλά είναι ακόμη γύρω στο 45%, που δεν είναι μεγάλο ποσοστό για εν ενεργεία πρόεδρο. Θα δούμε τι θα γίνει με αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές. Ξέρετε, υπάρχουν πολλές αμφίρροπες αναμετρήσεις αυτή τη στιγμή. Αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω πως ο Μπάιντεν έχει επιτύχει πολλά νομοθετικά. Πέρασε ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας λόγω COVID-19, ένα μεγάλο πακέτο υποδομών, ένα μεγάλο πακέτο για την κλιματική αλλαγή και μερικά άλλα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά. Αλλά ο πληθωρισμός συνεχίζει πραγματικά να τον βλάπτει πολιτικά. Πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, το φαγητό τους, τα ρούχα τους, το νοίκι τους. Και αυτό είναι επιζήμιο για κάθε εν ενεργεία πρόεδρο.

– Μόλις είπατε ότι ο πληθωρισμός είναι το Νο 1 ζήτημα. Η ατζέντα της εκστρατείας των Δημοκρατικών, που βασίζεται στην κλιματική αλλαγή, στα δικαιώματα των γυναικών υστερεί σε σχέση με την ατζέντα των Ρεπουμπλικανών, που βασίζεται στην οικονομία, στην αύξηση της εγκληματικότητας και στη μετανάστευση. Πιστεύετε ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να κάνουν κάποια στροφή πηγαίνοντας προς τις προεδρικές εκλογές του 2024;

– Δύο χρόνια είναι μια ολόκληρη ζωή στην πολιτική. Επομένως, δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μεγάλο ζήτημα το 2024 ή ακόμη και ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την οικονομία να πάει καλύτερα μέχρι τότε, προκειμένου να έχουν καλές πιθανότητες για μια δεύτερη θητεία για τον Μπάιντεν ή μια πρώτη θητεία για όποιον άλλον είναι υποψήφιος για τους Δημοκρατικούς. Η ελπίδα τους ήταν ότι αυτός θα ήταν αρκετός χρόνος για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να αρχίσει να μειώνεται ο πληθωρισμός. Είναι σχετικά σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί. Και το έχουμε ξαναδεί αυτό στην αμερικανική ιστορία. Οι πρώτες ενδιάμεσες εκλογές του Ρέιγκαν ήταν δύσκολες γι’ αυτόν, αλλά από τη στιγμή που έθεσε υποψηφιότητα για επανεκλογή, η οικονομία πήγαινε πολύ, πολύ καλύτερα και είχε μια σαρωτική νίκη. Ομοίως, ο Κλίντον και ο Ομπάμα τα πήγαν άσχημα στις πρώτες τους ενδιάμεσες εκλογές. Και οι δύο επέστρεψαν για να κερδίσουν την επανεκλογή.

– Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ένα πολύ διχασμένο έθνος όπως ήταν ίσως πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος; Ή όταν έφυγε από την προεδρία;

– Ναι. Δεν φαίνεται λιγότερο διχασμένο σήμερα από ό,τι ήταν όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Αυτή είναι επίσης μία από τις μεγάλες αποτυχίες του σε αυτό το σημείο. Ηθελε και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ενότητα και την αρμονία στην Αμερική. Αυτό μπορεί να μην ήταν ποτέ δυνατό. Μπορεί να ήταν πάντα πέρα ​​από κάθε πρόεδρο, αλλά σίγουρα δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Και νομίζω ότι είναι απογοήτευση για τον ίδιο, καθώς και για ορισμένους από τους υποστηρικτές του, το ότι δεν κατάφερε να το κάνει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή