Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυσπιστία Κιέβου για τη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυσπιστία Κιέβου για τη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα

Παραμένουν ρωσικές δυνάμεις στην πόλη, ενώ έχουν σταλεί και ενισχύσεις, αναφέρουν αξιωματούχοι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία αντέδρασε με προσοχή στην ανακοίνωση της Μόσχας περί απόσυρσης από τη Χερσώνα, σημειώνοντας ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις παρέμειναν στην πόλη του ουκρανικού Νότου αλλά και ότι εστάλησαν ενισχύσεις στην περιοχή.

«Αποχωρούν, αλλά όχι όσο θα γινόταν αν ήταν πλήρης αποχώρηση ή ανασυγκρότηση», είπε ο Ολέξιι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το βράδυ της Τετάρτης.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεφαν γέφυρες καθώς έφευγαν και άνοιγαν τρύπες σε δρόμους, είπε ο κ. Αρέστοβιτς. «Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους – θα εμπλακούν σε μάχες μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη Χερσώνα; Κνούνται πολύ αργά», είπε.

Η πόλη Χερσώνα ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τη Ρωσία μετά την εισβολή και ήταν το επίκεντρο της ουκρανικής αντεπίθεσης. Η πόλη ελέγχει τη μοναδική χερσαία οδό προς τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσάρτησε η Ρωσία το 2014 και τις εκβολές του ποταμού Δνείπερου που διχοτομεί την Ουκρανία.

Αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία έχουν απομακρύνει δεκάδες χιλιάδες αμάχους από τη Χερσώνα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Γιούρι Μπουτούσοφ είπε ότι η χρήση από τον ουκρανικό στρατό συστημάτων πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που προμήθευσαν οι ΗΠΑ έκανε τόσο επικίνδυνες τις διελεύσεις του ποταμού που «η άμυνα των ρωσικών θέσεων εδώ έχει γίνει αδύνατη».

«Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι. Οι ρωσικές δυνάμεις θα λάβουν αμυντικές θέσεις και θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις. Θα μπορέσει να διατηρήσει τις θέσεις της στην ανατολική όχθη για λίγο», είπε ο κ. Μπουτούσοφ σε βίντεο στο YouTube.

Στις ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, μιλώντας στο Economic Club στη Νέα Υόρκη, δεν είπε πώς υπολόγισε αυτές τις εκτιμήσεις.

Ο κ. Μίλι είπε ότι οι αρχικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία ακολουθούσε την απόσυρσή της από τη Χερσώνα. Αλλά προειδοποίησε ότι μπορεί να πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή