Σχοινάς: Παρέμβαση Βρυξελλών με φόντο τη γαλλοϊταλική κόντρα για το μεταναστευτικό

Σχοινάς: Παρέμβαση Βρυξελλών με φόντο τη γαλλοϊταλική κόντρα για το μεταναστευτικό

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι «μερικά από τα κράτη - μέλη που θέλουν να παρέμβουμε στην τρέχουσα κρίση… είναι αυτά που μπλοκάρουν σταθερά την πρόοδο στο Σύμφωνο Μετανάστευσης»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκρηκτική» χαρακτήρισε την κατάσταση στο μεταναστευτικό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία με το πλοίο «Ocean Viking».

Όπως τόνισε, οι Βρυξέλλες εκπονούν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επίλυση της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ χωρών της Ε.Ε., σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο που διασώθηκαν στη θάλασσα.

Μιλώντας στο Politico, ανέφερε ότι «μερικά από τα κράτη – μέλη που θέλουν να παρέμβουμε στην τρέχουσα κρίση… είναι αυτά που μπλοκάρουν σταθερά την πρόοδο στο Σύμφωνο Μετανάστευσης».

«Δεν μπορείς να έχεις και τα δύο» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι αναφέρεται ρητά στην Ιταλία, συμπληρώνει το Politico.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε δύο κράτη – μέλη (Ιταλία-Γαλλία) να τσακώνονται δημόσια και να δημιουργούν μια ακόμη μεγάλη πολιτική κρίση για τη μετανάστευση», σημείωσε επίσης Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία» να ζητήσει «μια υπουργική συνάντηση πριν από το προγραμματισμένο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να προχωρήσει «με σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ολόκληρη τη διαδρομή [της Κεντρικής Μεσογείου]».

Συμπλήρωσε ότι η πρόταση «θα ήταν κάτι που θα κάλυπτε όχι μόνο το στοιχείο της αλληλεγγύης, αλλά ολόκληρη τη διαδρομή [της Κεντρικής Μεσογείου]». Το σχέδιο θα πρέπει επίσης να αφορά τις «αναχωρήσεις», που σημαίνει τη μετακίνηση μεταναστών από χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Τυνησία και η Λιβύη, σημείωσε.

Γαλλοϊταλική κόντρα για το μεταναστευτικό

Κατέπλευσε χθες σε στρατιωτικό λιμένα της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, το σκάφος «Ocean Viking», ναυλωμένο από τη ΜΚΟ SOS Méditerranée αποβιβάζοντας τους 235 μετανάστες που είχε διασώσει τον τελευταίο μήνα ανοικτά της Λιβύης.

Το «Ocean Viking» έφτασε στη Γαλλία, αφού ώρες νωρίτερα η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι τού είχε απαγορεύσει να «πιάσει» σε ιταλικό λιμάνι. Οι χειρισμοί της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσαν την οργή των Γάλλων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο. Η Γαλλία ανοικτά κατηγορεί τη γείτονά της για την απάνθρωπη στάση της, ανακοινώνοντας ότι θα αναστείλει το πρόγραμμα υποδοχής 3.000 μεταναστών που βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος.

Ακολούθησε παρέμβαση του Ευρωπαίου επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος κάλεσε και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, POLITICO, AP, REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή