Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Τι θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών

Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Τι θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ διά ζώσης τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ διά ζώσης τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση με φυσική παρουσία έρχεται την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο Μπαλί της Ινδονησίας, ενόψει της ετήσιας συνόδου των ηγετών της Ομάδας των 20 (G20).

Ο Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση στον απόηχο μιας μεγάλης νίκης στο εσωτερικό της χώρας του, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ ο Σι εξασφάλισε τον περασμένο μήνα μια ιστορική, τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας.

«Το ξέρω ότι πηγαίνω ενισχυμένος αλλά δεν το χρειάζομαι αυτό. Γνωρίζω τον Σι Τζινπίνγκ, έχω περάσει μαζί του περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη», δήλωσε σήμερα ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στην Καμπότζη, αφού έγιναν γνωστές οι εξελίξεις για την αμερικανική Γερουσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που πραγματοποιεί σειρά ταξιδιών με στάσεις στη διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα στην Αίγυπτο και τη συνεδρίαση της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη πριν από τη G20, ευελπιστεί να δημιουργήσει «τη βάση για μια σχέση» με την Κίνα και να διασφαλίσει ότι υπάρχουν κανόνες που θα λειτουργούν δεσμευτικά για τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα πως δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε θεμελιώδεις παραχωρήσεις όταν συναντήσει τον Σι και ότι επιθυμεί και οι δυο τους να ορίσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους και να επιλύσουν σημεία σύγκρουσης.

Από τη συνάντηση είναι απίθανο να προκύψουν απτά αποτελέσματα και δεν αναμένεται κάποια κοινή δήλωση, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί μια σχέση που έχει σημαδευτεί από αυξανόμενη ένταση τα τελευταία χρόνια αναφορικά με σειρά θεμάτων –από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους αμερικανικούς περιορισμούς στην κινεζική τεχνολογία.

Ο Μπάιντεν και ο Σι, που έχουν επικοινωνήσει πέντε φορές μέσω τηλεφώνου ή βιντεοσύνδεσης από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021, είχαν την τελευταία διά ζώσης τους συνάντηση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα.

«Αυτή η διά ζώσης συνάντησης αποτελεί ευκαιρία για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να αναζητηθούν τρόποι διαχείρισης του ανταγωνισμού», σχολίασε η Μπόνι Γκλέιζερ, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Ασία στο German Marshall Fund.

Οι δύο ηγέτες γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον, έχοντας διανύσει μαζί σε ταξίδια πάνω από 17.000 μίλια (περίπου 27.300 χιλιόμετρα) και έχοντας περάσει 78 ώρες σε συναντήσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς του Μπάιντεν. Ταξίδεψαν μαζί στις ΗΠΑ και την Κίνα το 2011 και το 2012 όταν και οι δύο ήταν αντιπρόεδροι των χωρών τους.

Με πληροφορίες από REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή