Η επόμενη μέρα μετά τη Χερσώνα – Πού θα κριθεί η ουκρανική αντεπίθεση στα ανατολικά

Η επόμενη μέρα μετά τη Χερσώνα – Πού θα κριθεί η ουκρανική αντεπίθεση στα ανατολικά

Ως την «αρχή του τέλους του πολέμου» χαρακτήρισε την απόσυρση των Ρώσων από τη Χερσώνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ουκρανική αντεπίθεση ανατολικά του Δνείπερου, ωστόσο, αναμένεται να συναντήσει πολλά εμπόδια

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως την «αρχή του τέλους του πολέμου» χαρακτήρισε την απόσυρση των Ρώσων από τη Χερσώνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε σήμερα την προσφάτως ανακτηθείσα πόλη, το μεγαλύτερο «έπαθλο» που έχουν κερδίσει έως τώρα οι ουκρανικές δυνάμεις.

«Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας» δήλωσε ο Ζελένσκι από την κεντρική πλατεία, μπροστά σε πλήθος πολιτών. Κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το NATO και όλους τους συμμάχους για την υποστήριξή τους στον πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ υπογράμμισε ότι οι νίκες πληρώθηκαν με ουκρανικό αίμα.

Με την ταχεία ανακατάληψη της Χερσώνας, ο πόλεμος περνά πλέον σε μια κρίσιμη φάση. Όπως αναφέρει ο Guardian, αρχικώς η Ουκρανία θα πρέπει να εδραιώσει την κυριαρχία της μέσα και γύρω από τη Χερσώνα και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση και άλλες ζωτικής σημασίας υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές.

Η μεγάλη νίκη του Κιέβου στη Χερσώνα, όπου κατάφερε να αναγκάσει τους Ρώσους να αποχωρήσουν χωρίς να καταγραφούν μεγάλες απώλειες αμάχων, οφείλεται στη διάλυση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία επετεύχθη χάρη στους πυραύλους HIMARS, την καλή πληροφόρηση σχετικά με τον εντοπισμό κέντρων διοίκησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης στο έδαφος, αλλά και τη γεωγραφική θέση της πόλης, καθώς είναι απομονωμένη στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου.

Στο μέτωπο της Ζαπορίζια στα ανατολικά δεν έχει καταγραφεί κίνηση εδώ και μήνες, γεγονός που σημαίνει πως οι δυνάμεις της Μόσχας θα πρέπει να έχουν «χτίσει» καλά τις θέσεις άμυνάς τους. Το άλλο πλεονέκτημα της Ρωσίας σχετίζεται με τους 300.000 επίστρατους, το ένα τρίτο εκ των οποίων βρίσκεται ήδη στο μέτωπο. Αλλά το ανθρώπινο δυναμικό από μόνο του δεν εγγυάται την επιτυχία. Οι νεοσύλλεκτοι συχνά τοποθετούνται στις πρώτες γραμμές της μάχης, ενώ πολλές είναι οι αναφορές για ελλιπή εξοπλισμό και κακή εκπαίδευση.

Επίσης, όπως σημειώνει ο Guardian, η τακτική προσέγγιση της Μόσχας επιτρέπει στους Ουκρανούς να ελπίζουν πως θα συνεχίζουν να χτυπούν τους εισβολείς στα μετόπισθεν, καθιστώντας την πρώτη γραμμή των Ρώσων αναποτελεσματική. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως όλη η επαρχία της Χερσώνας, νότια του Δνείπερου μέχρι την Κριμαία, βρίσκεται στο βεληνεκές των πυραύλων HIMARS.

Η επόμενη μέρα μετά τη Χερσώνα –  Πού θα κριθεί η ουκρανική αντεπίθεση στα ανατολικά-1

«Απελπιστική» η θέση της Ρωσίας στη Χερσώνα

Το ρωσικό στρατιωτικό blog Military Informant ανέφερε προσφάτως πως η θέση της Ρωσίας στη Χερσώνα ήταν «απελπιστική» από το καλοκαίρι και ότι υπήρχε η δυνατότητα της παράδοσης μόλις του 10% των απαραίτητων προμηθειών. Στο άρθρο γινόταν επίσης λόγος για «αρχαία» συστήματα ανεφοδιασμού, ανεπαρκή όπλα υψηλής ακρίβειας και κεντρικές αποθήκες που αποτελούσαν στόχο για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, έχει υποστηρίξει ότι οι Ουκρανοί πέτυχαν περίπου όσα θα μπορούσαν να περιμένουν στο πεδίο της μάχης πριν μπει ο χειμώνας και γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουν να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τη θέση αυτή δεν ενστερνίζονται πολλοί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

«Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί μόλις σημείωσαν μια αξιοσημείωτη νίκη: η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που η Ρωσία κατέλαβε σε αυτόν τον πόλεμο βρίσκεται ξανά υπό ουκρανική σημαία, κάτι που είναι απολύτως αξιοσημείωτο» δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος υποστήριξε ότι η υποχώρηση των δυνάμεων της Μόσχας θα έχει «ευρύτερες στρατηγικές επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ρωσικής απειλής για άλλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, όπως η Οδησσός.

Ο χειμωνιάτικος καιρός περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο μέτωπο και για τις δύο πλευρές. Το έδαφος αναμένεται να παγώσει, αυξάνοντας τις ευκαιρίες για ελιγμούς, κάτι που θα βοηθήσει τους Ουκρανούς. Τον περασμένο μήνα, ο Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι αναμένει πως οι μάχες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Η Ουκρανία θα θέλει να δείξει ότι μπορεί να συνεχίσει τις επιτυχίες πριν ξεκινήσει νέα συζήτηση για αδιέξοδο.

Πηγή: Guardian, BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή