ΗΠΑ: Η βαρύτητα της Δημοκρατικής Γερουσίας

ΗΠΑ: Η βαρύτητα της Δημοκρατικής Γερουσίας

Ανεμπόδιστα οι διορισμοί αξιωματούχων και η υπερψήφιση νομοσχεδίων που απαιτούν απλή πλειοψηφία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Βαθιά οργή και αλληλοκατηγορίες στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, νέες προοπτικές και σημαντική ανακούφιση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών φέρνει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί όχι μόνο διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, αλλά έχουν σημαντικές πιθανότητες να τον διευρύνουν, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί, αντί του πολυαναμενόμενου «τσουνάμι» 30-50 εδρών στη Βουλή, θα είναι τυχεροί αν κατακτήσουν πλειοψηφία τριών βουλευτών, και αυτών εκλεγμένων με οριακή διαφορά.

Για πρώτη φορά στα αμερικανικά χρονικά, η σύνθεση της Βουλής δεν έχει κριθεί μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, καθώς υπάρχουν εκλογικές μάχες σε δυτικές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και η Αριζόνα, που παραμένουν εξαιρετικά αμφίρροπες. Ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, όλες οι ψήφοι που ταχυδρομήθηκαν έως την ημέρα των εκλογών είναι έγκυρες και κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επισφραγισθεί αν δεν καταφθάσουν και οι τελευταίες επιστολές.

ΗΠΑ: Η βαρύτητα της Δημοκρατικής Γερουσίας-1

Οργή και διχόνοια στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, που εκτιμάται ότι οριακά θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής.

Γυναίκες και ψηφοφόροι κάτω των 40 προσήλθαν στις κάλπες σε πρωτοφανείς αριθμούς, τασσόμενοι κατά πλειοψηφία υπέρ των Δημοκρατικών. Η νίκη της Δημοκρατικής γερουσιαστού Κάθριν Κόρτες Μάστο στην πολιτεία της Νεβάδας, το Σάββατο, έδωσε στο κόμμα 50 έδρες, με την προοπτική να γίνουν 51 αν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ραφαέλ Γουόρνοκ επανεκλεγεί στις εκλογές της Τζόρτζια, στις 6 Δεκεμβρίου.

Ακόμη και χωρίς την έδρα της Τζόρτζια, σε ένα σενάριο 50 γερουσιαστών για κάθε κόμμα, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία δεδομένου ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις μπορεί να ψηφίσει σε περίπτωση ισοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια στους διορισμούς δικαστών και άλλων κρατικών αξιωματούχων και να υπερψηφίσουν νομοσχέδια που απαιτούν απλή πλειοψηφία. Αν όμως στις 6 Δεκεμβρίου αποκτήσουν πλειοψηφία 51 εδρών, οι επιτροπές της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς τα διαδικαστικά προσκόμματα που θέτουν έως τώρα οι Ρεπουμπλικανοί. Η επικύρωση διεθνών συνθηκών και άλλα νομοθετήματα θα μπορούν να εγγραφούν πολύ πιο εύκολα στην ημερήσια διάταξη.

Από την άλλη πλευρά, αν επιβεβαιωθεί ο ρεπουμπλικανικός έλεγχος στη Βουλή, νομοθετήματα που είχε υποσχεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, όπως το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ή η νομοθετική κατοχύρωση των αμβλώσεων, δεν θα συγκεντρώσουν την απαιτούμενη συναίνεση.

Η συνταγή της νίκης 

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί κέρδισαν επειδή «προστάτευσαν ζωές και εισοδήματα στη διάρκεια της πανδημίας, έδωσαν χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, επέτρεψαν τη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων, μείωσαν το κόστος της ινσουλίνης για τους ηλικιωμένους, επέβαλαν φόρους δισεκατομμυρίων σε εταιρείες, μείωσαν τις εκπομπές ρύπων και διέγραψαν φοιτητικά χρέη 40 εκατομμυρίων Αμερικανών». Σύμφωνα με τη Γουόρεν, η νίκη θα ήταν μεγαλύτερη αν συγκεκριμένοι Δημοκρατικοί δεν είχαν μπλοκάρει μεγάλο μέρος της ατζέντας του προέδρου Μπάιντεν. «Δεν μας άφησαν να καταργήσουμε τα φορολογικά δώρα που είχε κάνει ο Τραμπ στους πλουσίους, ούτε να μειώσουμε το κόστος της στέγης και των βρεφονηπιακών σταθμών, ούτε να πολεμήσουμε τη διαφθορά, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και το δικαίωμα στην άμβλωση», υποστήριξε η Γουόρεν. «Αν είχαν ακούσει τους ψηφοφόρους αντί των συμφερόντων, σήμερα θα ήμασταν ακόμη ισχυρότεροι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή