Με ντετέκτιβ εντοπίζουν αντιφρονούντες

Με ντετέκτιβ εντοπίζουν αντιφρονούντες

Ιρανοί και Κινέζοι προσλαμβάνουν ιδιωτικούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα του αλλοδαπού πελάτη προς τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Μάικλ Μακίβερ ήταν συνηθισμένο. Ο πελάτης από το Ντουμπάι του ζήτησε να παρακολουθήσει κατοικία στο Μπρούκλιν, όπου πίστευε ότι κρυβόταν άνθρωπος που του χρωστούσε χρήματα. Ο Μακίβερ έπρεπε να παρακολουθήσει το σπίτι και να φωτογραφήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες. «Προσπαθήστε να είστε διακριτικός γιατί είναι προσεκτικοί», του είπε ο πελάτης. Ο Μακίβερ έμαθε λίγες ημέρες αργότερα από το FBI ότι ο πελάτης του δεν ήταν αυτός που έλεγε, αλλά στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Ιράν, ο οποίος σχεδίαζε την απαγωγή Ιρανοαμερικανής δημοσιογράφου. «Φοβηθήκαμε ότι θα την απαγάγουν και θα τη μεταφέρουν στο Ιράν για να δολοφονηθεί», λέει αξιωματούχος του FBI.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία έχει καταγράψει πολλά περιστατικά τα τελευταία χρόνια, όπου ιδιωτικοί ντετέκτιβ λειτουργούν –συνήθως άθελά τους– ως «υπεργολάβοι» ξένων μυστικών υπηρεσιών. Οι περισσότεροι συνεργάσθηκαν αμέσως με τις Αρχές μόλις αντιλήφθηκαν την αλήθεια. Ξένες υπηρεσίες πληροφοριών αξιοποιούν έτσι ντετέκτιβ για να εξασφαλίσουν λεπτομερή στοιχεία για τον «στόχο» τους, όπως τη διεύθυνση κατοικίας, τα κινητά τηλέφωνα, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και τη διεύθυνση εργασίας.

Με πρόσχημα την ανεύρεση απατεώνων λειτουργούν ως «εργολάβοι» ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Στην περίπτωση της Ιρανής δημοσιογράφου στο Μπρούκλιν, η ομοσπονδιακή εισαγγελία άσκησε διώξεις εναντίον Ιρανών πρακτόρων, οι οποίοι παραμένουν ασφαλείς στη χώρα τους. Οι Ιρανοί πελάτες του ντετέκτιβ στο Μπρούκλιν ζητούσαν λεπτομέρειες για τη στάση του σώματος της Ιρανής πρόσφυγος: «Εμοιαζε να μην ανησυχεί ή κοιτούσε συνέχεια πίσω της;», τον ρώτησαν.

Το 2020, ο 55χρονος συνταξιούχος αστυνομικός και ιδιωτικός ντετέκτιβ Μάικλ Μακμάν συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και παράνομη παρακολούθηση. Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι ο Μακμάν συμμετείχε σε προσπάθεια εκφοβισμού Κινέζου υπηκόου, μόνιμου κατοίκου του Νιου Τζέρσεϊ, προκειμένου να επιστρέψει στη γενέτειρά του. Ο Μακμάν λέει ότι δέχθηκε να αναλάβει πελάτισσα το 2016, η οποία του είπε ότι αναζητούσε Κινέζο υπήκοο, δράστη μεγάλης οικονομικής απάτης στην Κίνα. Η πελάτισσα ισχυρίστηκε ότι ήταν ιδιοκτήτρια γραφείου μεταφράσεων και πλήρωσε με επιταγή. Ο ντετέκτιβ παρακολούθησε κατοικίες που του είχε υποδείξει η πελάτισσα, ενημερώνοντας κάθε φορά τις τοπικές αστυνομικές αρχές για την παρακολούθηση. Τον Οκτώβριο του 2020, το FBI συνέλαβε τον Μακμάν και τον κατηγόρησε για συνέργεια σε μεγάλη επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών της Κίνας, με κωδική ονομασία «Κυνήγι της Αλεπούς», με στόχο τον εντοπισμό και την απαγωγή Κινέζου αντιφρονούντος. Η εισαγγελία κατηγορεί τον ντετέκτιβ ότι συνέχισε τη συνεργασία του με την Κινέζα «πελάτισσα», παρότι συνειδητοποίησε ότι ο στόχος του δεν ήταν καταχραστής, αλλά αντίπαλος του καθεστώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή