Πολύ μαστίγιο, λίγο καρότο στην Τουρκία

Πολύ μαστίγιο, λίγο καρότο στην Τουρκία

Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν σύντομη, εκτός προγράμματος, συνάντηση στο Μπαλί, στο πλαίσιο της συνόδου του G20

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα αφότου η Αγκυρα κατηγορούσε τις ΗΠΑ για τη συνεργασία με τους Κούρδους της Συρίας (YPG), στους οποίους αποδίδει την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν, είχαν μια σύντομη, εκτός προγράμματος, συνάντηση στο Μπαλί στο περιθώριο της συνόδου του G20. Toυρκικές εφημερίδες ισχυρίζονται πως ο Μπάιντεν καθησύχασε τον Ερντογάν ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να δώσουν το πράσινο φως για την παράδοση των σαράντα F-16 στην τουρκική αεροπορία, κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώθηκε από αμερικανικές πηγές. Παρά τη διμερή τοξικότητα και την τήρηση ίσων αποστάσεων της Τουρκίας από ΝΑΤΟ και Ρωσία, ο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον για την επίθεση, ενώ συνεχάρη την Αγκυρα για τον μεσολαβητικό ρόλο της στη σύναψη συμφωνίας για τα σιτηρά. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία εκπνέει σε λίγες ημέρες και η αμερικανική κυβέρνηση έχει τονίσει πόση σημασία έχει να παραταθεί.

Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες των δύο ηγετών, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν προανήγγειλε τη συνάντηση και δεν επετράπη σε Αμερικανούς δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Μπάιντεν στη σύνοδο του G20 να την καλύψουν. Ο Ερντογάν έχει κατά καιρούς εξοργίσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, κυρίως λόγω των αμυντικών σχέσεων που έχει καλλιεργήσει με τη Μόσχα με την αγορά των S-400 παρά τις αντιρρήσεις της Συμμαχίας. Ετερο σημείο τριβής είναι το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λόγω της στήριξης στους Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Αναλυτές εκτιμούν πως σε περίπτωση που η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τότε κάποιες από τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να μειωθούν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Κ» στην Αγκυρα, Μανώλη Κωστίδη, στην τουρκική πρωτεύουσα θεωρούν ότι η έλλειψη προσωπικής επαφής Μπάιντεν – Eρντογάν ήταν ένας από τους λόγους των προβλημάτων και εκφράζουν την ελπίδα τους πως το επόμενο διάστημα οι συναντήσεις θα είναι πιο συχνές.

Σκληρό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Προχθές, εξάλλου, την επαύριον της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, απέρριψε το αμερικανικό συλλυπητήριο μήνυμα ως ισοδύναμο της «επιστροφής του δολοφόνου στον τόπο του εγκλήματος». Aμεση ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αποκήρυξε τα ανεύθυνα σχόλια «περί ανάμειξης των ΗΠΑ στην αποτρόπαια ενέργεια». Εντονη ήταν επίσης η αποδοκιμασία του αμερικανικού ΥΠΕΞ και για την απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», «μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση». «Η απόφαση δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας στη Χάρτα του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου ως μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου και του ΟΗΕ για επανένωση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα που θα είναι θετική για όλους τους Κυπρίους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εντονη αποδοκιμασία του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Η αγορά των F-16

Η Τουρκία προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον στόλο της αεροπορίας της και έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία να πείσει την Ουάσιγκτον για την αγορά των F-16, μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει τα μαχητικά F-35. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να αποκτήσουν νέο βηματισμό μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία είχε απαλείψει δύο σημαντικές τροπολογίες των Δημοκρατικών γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν τον Οκτώβριο, που απαγόρευαν μέχρι τότε την πώληση των αεροσκαφών. Η διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς μετά τις ενδιάμεσες εκλογές επιτρέπει, πάντως, στον φιλέλληνα Μενέντεζ να παραμείνει πρόεδρος της κρίσιμης επιτροπής διεθνών σχέσεων.

Με Μακρόν και Μελόνι

Κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν τού ζήτησε να ενθαρρύνει την Ελλάδα να αποδυθεί σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, ενώ ο Μακρόν ζήτησε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους. Προς το κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι η ανάπτυξη στενών σχέσεων στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και του εμπορίου, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Τέλος, το ζήτημα της Λιβύης και της παράτυπης μετανάστευσης μονοπώλησε τις επαφές του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στο Μπαλί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή