Φτώχεια και ψεύτικες υποσχέσεις οδηγούν χιλιάδες Αλβανούς στη Βρετανία

Φτώχεια και ψεύτικες υποσχέσεις οδηγούν χιλιάδες Αλβανούς στη Βρετανία

Με φωτογραφίες και βίντεο που ανεβάζουν σε Instagram και TikTok, έμποροι ναρκωτικών και διακινητές δελεάζουν νεαρούς άνδρες από υποβαθμισμένες περιοχές της Αλβανίας να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τη Βρετανία.

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεαροί Αλβανοί περνούν το στενό της Μάγχης αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στη Μεγάλη Βρετανία, αν και ειδικά στην περίπτωσή τους το εν λόγω μέλλον είναι μάλλον αβέβαιο. Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει προσλάβει – ανησυχητικές σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση – διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των βρετανικών Αρχών, ο αριθμός των Αλβανών που έφτασαν παράνομα στη χώρα μέσω Μάγχης αυξήθηκε κατά 43% το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου φέτος. Η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε αυτό το κύμα «εισβολή» και πολλούς από τους μετανάστες «εγκληματίες», προκαλώντας έτσι την οργισμένη αντίδραση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Οι Αλβανοί έχουν μια παράδοση μετανάστευσης που μετρά αιώνες, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times, με το βλέμμα στραμμένο στις γενιές των Αλβανών που μετανάστευσαν τις περασμένες δεκαετίες για να γλιτώσουν από την ακραία φτώχεια και την απομόνωσης της εποχής Χότζα, τα οικονομικά προβλήματα, τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο κ.ά.

Σύμφωνα με το αλβανικό στατιστικό ινστιτούτο Instat, περίπου το ένα τρίτο των Αλβανών – 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι – ζει σήμερα εκτός των αλβανικών συνόρων. Από αυτούς, στη Βρετανία ζουν περίπου 150.000. Για όσους παραμένουν πίσω στη Αλβανία, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 60.000 Lek, ή 513 ευρώ, σύμφωνα με το Instat. Ωστόσο, σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της Αλβανίας όπως το Kukës στα βόρεια, οι αμοιβές μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερες.

«Η κατάσταση στο Kukës είναι οριακή. Οι θεσμοί καταρρέουν. Σχολεία που έχουν κατασκευαστεί για 300 παιδιά τώρα έχουν 50. Οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται. Το Πανεπιστήμιο Τιράνων έκλεισε το τοπικό του παράρτημα. Δεν υπάρχει όραμα για να ζήσει κανείς εκεί», δηλώνει ο Αλβανός σύμβουλος επιχειρήσεων Edval Zoto μιλώντας στους FT.

Δίκτυα διακινητών, τα περισσότερα από τα οποία είναι παράλληλα και δίκτυα εμπορίας ναρκωτικών που στέλνουν φορτία με «ουσίες» στη Βρετανία, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την εν λόγω κατάσταση. Με φωτογραφίες και βίντεο που ανεβάζουν στα social media, σε ιστοχώρους όπως το Instagram και το TikTok, δελεάζουν νεαρούς άνδρες από υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές της Αλβανίας να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τη Βρετανία. Μέσα από αυτά τα βίντεο, υπόσχονται στους νεαρούς μια καλύτερη ζωή στη Βρετανία, μια ζωή πλούσια σε χλιδή και σε διασκεδάσεις. Για να διασχίσει ωστόσο κανείς τη Μάγχη, πρέπει να δώσει περίπου 5.000 στερλίνες (5.700 ευρώ) στους διακινητές που αναλαμβάνουν όχι μόνο να τον περάσουν απέναντι αλλά και να του εξασφαλίσουν πλαστά έγγραφα.

«Αυτό που σας δείχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η πραγματικότητα… Μην πηγαίνετε εκεί παράνομα», δήλωσε πρόσφατα ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αλβανία Alastair King-Smith, καλώντας τους νεαρούς να μην πιστεύουν όσα τους παρουσιάζουν οι διακινητές.

«Αλβανοί υπήκοοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών και στα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ η Αλβανία αποτελεί βασικό στοιχείο της βαλκανικής οδού διακίνησης ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο […] Το σχετικά αδύναμο κράτος δικαίου, η διαφθορά και το υψηλό ποσοστό ανεργίας είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από το πρόβλημα ελέγχου των ναρκωτικών στην Αλβανία», σημείωνε σε έκθεση («International Narcotics Control Strategy Report») που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Φτώχεια και ψεύτικες υποσχέσεις παρασύρουν τους Αλβανούς στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνουν από την πλευρά τους οι Financial Times, ρίχνοντας φως σε ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση όχι μόνο στον άξονα Λονδίνου – Τιράνων αλλά και εντός των αλβανικών συνόρων.  

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι στα εννέα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει θρέψει ένα καθεστώς διαφθοράς και αυταρχισμού που αναγκάζει τους νέους να φύγουν από τη χώρα εάν θέλουν να προοδεύσουν. Στο ίδιο πνεύμα, η αντιπολίτευση διοργάνωσε αντικυβερνητική διαδήλωση το περασμένο Σάββατο στα Τίρανα στην οποία πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες άτομα, όπως αναφέρεται.

Ο αντιπολιτευόμενος Αλντο Μπούμτσι, πρώην υπουργός επί πρωθυπουργίας Μπερίσα, κατηγορεί παράλληλα και τη Δύση ότι κάνει τα στραβά μάτια απέναντι στον Ράμα, επειδή η Αλβανία είναι πιστός δυτικός σύμμαχος σε μια περιοχή αστάθειας όπως είναι εκείνη των Βαλκανίων.

Πηγή: FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή