ΕΕ: Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών την 25η Νοεμβρίου

ΕΕ: Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών την 25η Νοεμβρίου

Σύγκληση στον απόηχο της γαλλοϊταλικής διπλωματικής κρίσης με το πλοίο ΜΚΟ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική για το ζήτημα της μετανάστευσης, μετά το ξέσπασμα της γαλλοϊταλικής διπλωματικής κρίσης με αφορμή την υποδοχή πλοίου ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες στη θάλασσα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η άρνηση της Ρώμης να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του Ocean Viking, με 230 μετανάστες που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο, το οποίο εντέλει υποδέχτηκε η Γαλλία, πυροδότησε κρίση με το Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» για τον «καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων (της ΕΕ) και μηχανισμούς αλληλεγγύης».

Η τσεχική προεδρία διευκρίνισε μέσω Twitter ότι συγκάλεσε «έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων» κατά τη διάρκεια του οποίου «οι υπουργοί θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς».

Το μεταναστευτικό παραμένει μήλο της έριδας για τους 27. Συνεχίζουν να διχάζονται όσον αφορά τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την ανακούφιση των χωρών της πρώτης γραμμής ως προς την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, κυρίως στη Μεσόγειο.

Τα κράτη-μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν εχθρικά κάθε μετεγκατάσταση μεταναστών στις επικράτειές τους, ενώ ο κανονισμός του Δουβλίνου ορίζει ότι κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται στη χώρα όπου ο υποψήφιος ή η υποψήφια εισήλθε στην ΕΕ.

Στο έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να θιγούν ξανά το ζήτημα της μεταρρύθμισης των κανόνων για το άσυλο, που έχει παραλύσει από το 2015, η προστασία των συνόρων και οι μηχανισμοί αλληλεγγύης, συνόψισε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πολιτική της ΕΕ έναντι των χωρών καταγωγής και των χωρών από τις οποίες διέρχονται μετανάστες, καθώς και ο ρόλος των ΜΚΟ, που έχουν «εργαλειοποιηθεί από τους διακινητές», θα βρεθούν στην καρδιά των συνομιλιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία προκαλούν πρόβλημα, πρέπει να τις εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άρνηση της Ιταλίας να υποδεχτεί το Ocean Viking. Αξίωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκφραστεί «το ταχύτερο» για τις «συνέπειες» της απόφασης αυτής.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Παρισιού να δώσει άδεια να ελλιμενιστεί το πλοίο , ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν είπε πως, εν είδει αντιποίνων, η γαλλική κυβέρνηση ανέστειλε, «με άμεση ισχύ», την υποδοχή 3.500 μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ιταλία.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία, η Τζόρτζα Μελόνι, μίλησε για «επιθετική» και «αδικαιολόγητη» αντίδραση, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα της έχει υποδεχτεί σχεδόν 90.000 μετανάστες από την αρχή της χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή