Ο Μπερλουσκόνι θέλει να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία… για να γραφτεί στην ιστορία

Ο Μπερλουσκόνι θέλει να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία… για να γραφτεί στην ιστορία

Ο 86χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι λέγεται ότι θέλει να ολοκληρώσει την πολιτική του καριέρα με μια ιστορική επιτυχία: μεσολαβώντας για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ίδιος φέρεται να πιστεύει ότι όντως μπορεί να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία. Το ιδιωτικό του τζετ είναι μάλιστα έτοιμο για απογείωση, όπως λέγεται. Προορισμός: Ρωσία – Ουκρανία. Αυτόκλητος απεσταλμένος για την ειρήνη: ο 86χρονος Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος Νίκολας Φαρέλ στο περιοδικό the Spectator, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «πιστεύει ότι μπορεί, μόνος του, να φέρει τον παλιό του φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σκοπεύει να το κάνει πριν τα Χριστούγεννα».

«Ο 86χρονος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θέλει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία που θα επιτευχθεί έπειτα από δική του διαμεσολάβηση να είναι το πολιτικό του κύκνειο άσμα. Το ιδιωτικό του τζετ είναι ήδη σε ετοιμότητα», συνεχίζει ο Φαρέλ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η τρέχουσα χρονική συγκυρία (με την ανάκτηση της Χερσώνας από τους Ουκρανούς, τον χειμώνα που έρχεται, τις φωνές στις ΗΠΑ που μιλούν για το ενδεχόμενο ενός ουκρανο-ρωσικού συμβιβασμού…) ευνοεί μια τέτοια πιθανή εξέλιξη.

Ο συντάκτης του περιοδικού Spectator επικαλείται ως πηγή έναν Ιταλό πολιτικό που ανήκει στο στενό περιβάλλον του Μπερλουσκόνι, τον Βιτόριο Σγκάρμπι. Σύμφωνα με τον Σγκάρμπι, ο 86χρονος ηγέτης της παράταξης Φόρτσα Ιτάλια όντως πιστεύει ότι είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να μεσολαβήσει με επιτυχία υπέρ της ειρήνευσης. «Πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει, και αν τα καταφέρει (σ.σ. να φέρει την ειρήνη), χωρίς να υπονομεύσει τη θέση του ΝΑΤΟ, τότε θα μπει στα βιβλία της ιστορίας ως παγκόσμιος ήρωας», παρουσιάζεται να λέει ο Βιτόριο Σγκάρμπι αναφερόμενος στον Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι θέλει να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία… για να γραφτεί στην ιστορία-1
(AP Photo/Viktor Korotayev, Pool, File)

Ο Μπερλουσκόνι είχε διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή σε συνομιλίες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και στο παρελθόν, για παράδειγμα στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης το 2002 (NATO – Russia Council Rome Summit 2002) μέσα από την οποία προέκυψε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας (NATO – Russia Council).

Όσο για την «φιλία» Μπερλουσκόνι – Πούτιν, εκείνη χρονολογείται από το 2001 και από την πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο πλαίσιο της συνόδου της G8 στη Γένοβα.

Πηγή: the Spectator

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή