Καζακστάν: Με το συντριπτικό ποσοστό 81,3% επανεξελέγη πρόεδρος ο Τοκάγεφ

Καζακστάν: Με το συντριπτικό ποσοστό 81,3% επανεξελέγη πρόεδρος ο Τοκάγεφ

Η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή που επέλεξαν οι ψηφοφόροι ήταν «εναντίον όλων», με 5,8%

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, κερδίζοντας το 81,31% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας της Κεντρικής Ασίας, επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία.

Ο 69χρονος πρώην διπλωμάτης αναμενόταν ευρέως να ανανεώσει τη θητεία του στο πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος για άλλα επτά χρόνια και να λάβει ισχυρή εντολή για να συνεχίσει την ολοένα και πιο ανεξάρτητη από τη Μόσχα εξωτερική πολιτική του, καθώς η πρώην Σοβιετική δημοκρατία αντιμετωπίζει την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 69,44%, με άλλους πέντε υποψηφίους να σημειώνουν χαμηλό μονοψήφιο σκορ, σύμφωνα με στοιχεία. Η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή που επέλεξαν οι ψηφοφόροι ήταν «εναντίον όλων», με 5,8% των ψηφοδελτίων.

Αρκετοί συνάδελφοι ηγέτες της Κεντρικής Ασίας συνεχάρησαν τον Τοκάγεφ το πρωί της Δευτέρας πριν ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, καθώς τα exit poll που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα έδειξαν παρόμοια νούμερα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή