Νίκολα Στέρτζον: De facto δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας οι εκλογές του 2024

Νίκολα Στέρτζον: De facto δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας οι εκλογές του 2024

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός αντιδρά στην απόφαση του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου που είπε «όχι» σε ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτηρία της Σκωτίας χωρίς την προηγούμενη έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επόμενες εκλογές του 2024 θα είναι ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, μετά το μπλοκάρισμα από το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο της προσπάθειας του κόμματός της να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Η Στέρτζον, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, είπε πως σέβεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έκρινε πως η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα το επόμενο έτος εάν δεν έχει προηγουμένως την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Νίκολα Στέρτζον: De facto δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας οι εκλογές του 2024-1
H Νίκολα Στέρτζον (AP Photo/Virginia Mayo, file)

«Πρέπει και θα βρούμε άλλα δημοκρατικά, σύννομα και συνταγματικά μέσα με τα οποία ο λαός της Σκωτίας μπορεί να εκφράσει τη βούλησή του», είπε η Στέρτζον στους δημοσιογράφους.

Η Στέρτζον είπε πως το SNP θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το 2024, πλειοψηφική υποστήριξη στη Σκωτία για την ανεξαρτησία.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε πως σέβεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρόσθεσε πως οι Σκωτσέζοι θέλουν η κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Σούνακ είπε: «Νομίζω πως ο λαός της Σκωτίας θέλει από εμάς να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή