Τι είδους σύμμαχος έναντι του ISIS είναι η Τουρκία;

Τι είδους σύμμαχος έναντι του ISIS είναι η Τουρκία;

Οι ΗΠΑ σε συμμαχία με τους Κούρδους της Συρίας πέτυχαν να εξουδετερώσουν το Ισλαμικό Κράτος, φυλακίζοντας τους στρατιώτες του, αλλά οι φυλακές αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνες τους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O βετεράνος σχολιαστής της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, διατύπωσε το ερώτημα «τι είδους σύμμαχος» είναι η Τουρκία, περιγράφοντας τις τουρκικές επιχειρήσεις σε βάρος των Κούρδων οι οποίες κινδυνεύουν να φέρουν τον ISIS ξανά στο προσκήνιο.

Οι ΗΠΑ σε συμμαχία με τους Κούρδους της Συρίας πέτυχαν να εξουδετερώσουν τον ISIS (Ισλαμικό Κράτος) φυλακίζοντας τους στρατιώτες του, αλλά οι φυλακές αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνες τους.

«Ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνε Αμπντι, διοικητής των συροκουρδικών συριακών δημοκρατικών δυνάμεων (SDF) είπε ότι μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, μπορεί ο SDF να μην είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει την τάξη στις φυλακές και τον καταυλισμό όπου κατοικούν οι μαχητές του ISIS και οι οικογένειές τους», γράφει ο Ιγκνάσιους. Πάνω από 28 αυτοσχέδιες φυλακές στεγάζουν 12.000 μαχητές του ISIS στη βόρεια Συρία.

Τον Ιανουάριο, 3.000 εξ αυτών απέδρασαν από τη φυλακή Χασακά. Χρειάστηκε μία εβδομάδα για να συλληφθούν εκ νέου οι περισσότεροι και να αποκατασταθεί η τάξη.

Σε κίνδυνο η αποστολή

Οι τουρκικές επιχειρήσεις θέτουν σε κίνδυνο και τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με την ίδια αποστολή. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στον τομέα ευθύνης της οποίας υπάγονται οι δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, συνταγματάρχης Τζόζεφ Μπουτσίνο, «ένα από τα τουρκικά βλήματα έπεσε σε απόσταση 130 μέτρων από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες. Αμερικανικές δυνάμεις κινδυνεύουν, κάθε παράταση των τουρκικών πληγμάτων εντείνει τους κινδύνους».

Το βράδυ της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σμήναρχος Πατ Ράιντερ, επανέλαβε ότι τα τουρκικά πλήγματα θέτουν σε κίνδυνο τους Αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή. Η αμερικανική δύναμη στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας αριθμεί περί τους 900 στρατιώτες.

Ο Μαζλούμ περιμένει ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών Μανμπίτζ και Κομπάνι στη βόρεια Συρία, περιοχών που οι Κούρδοι και οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν από τον ISIS με μεγάλο κόστος.

«Οι ΗΠΑ έχουν ηθική υποχρέωση να αποτρέψουν την εθνοκάθαρση των Κούρδων από την περιοχή», είπε ο Κούρδος στρατηγός στον Αμερικανό σχολιαστή. Ο Μαζλούμ προσέθεσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι οφείλουν να πιέσουν την Τουρκία να αποκλιμακώσει τις επιθέσεις της, προτού συμβεί κάποια καταστροφή.

Εύθραυστος έλεγχος

Αλλά αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι «δεν υπάρχουν σημάδια κάποιας αποκλιμάκωσης». Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλι μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του και προειδοποίησε την Αγκυρα να μην εξαπολύει επιθέσεις στις ζώνες περιορισμένης πρόσβασης γύρω από τα αμερικανικά στρατεύματα.

«Καθώς η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία αρχίζει να αποσταθεροποιεί τον εύθραυστο έλεγχο της συμμαχίας, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, απέναντι στα δολοφονικά υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους, ένας λογικός άνθρωπος θα αναρωτηθεί: τι είδους σύμμαχος είναι αυτός;», καταλήγει ο Ιγκνάσιους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή