Θύματα καύσωνα φέτος 20.000 Ευρωπαίοι

Θύματα καύσωνα φέτος 20.000 Ευρωπαίοι

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κλίματος «Κοπέρνικος» της Ε.Ε., το καλοκαίρι που πέρασε ήταν το θερμότερο της Ιστορίας στη Γηραιά Ηπειρο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη εξαιτίας των παρατεταμένων περιόδων καύσωνα, κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες άγγιξαν ύψη που θα ήταν αδύνατα αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Η ανάλυση για την πλεονάζουσα θνησιμότητα και η διαφορά μεταξύ των πραγματικών θανάτων και των αναμενομένων με βάση τις ιστορικές τάσεις απλώς αποκαλύπτουν το μέγεθος της απειλής που συνιστά για την ανθρωπότητα η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Κατά τις περιόδους ακραίας ζέστης ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, στους 42 σε περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ενώ στην Κόρδοβα της Ισπανίας έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φθάνοντας στους 44 βαθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανάλυση των στοιχείων δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι θάνατοι που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν τις ημέρες καύσωνα ήταν υψηλότερος από εκείνον των υπόλοιπων ημερών. Επίσης, στα στοιχεία δεν συμπεριελήφθησαν οι θάνατοι από COVID-19.

Σε Βρετανία και Ουαλλία καταγράφηκαν 3.271 περισσότεροι θάνατοι από την 1η Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Στη Γαλλία καταγράφηκαν τους θερινούς μήνες 10.420 περισσότεροι θάνατοι από το αναμενόμενο για την εποχή, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των γαλλικών αρχών. Ο ένας στους τέσσερις (2.816) συνέβη σε μία από τις τρεις περιόδους ισχυρού καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού. Σε περιοχές όπου η ζέστη ήταν τόσο υψηλή ώστε να εκδοθούν προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους, οι επιπλέον θάνατοι άγγιξαν το 20%.

Την ίδια στιγμή, το γερμανικό ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» υπολογίζει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία 4.500 άνθρωποι εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κλίματος «Κοπέρνικος» της Ε.Ε., το καλοκαίρι που πέρασε ήταν το θερμότερο της Ιστορίας στη Γηραιά Ηπειρο.

Η κλιματολόγος δρ Φρεντερίκε Οτο, υφηγήτρια του τμήματος Κλιματικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Γκράντχαμ για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι «οι καύσωνες συνιστούν μία από τις σοβαρότερες απειλές της κλιματικής αλλαγής. Σε όλο τον κόσμο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν χιλιάδες θανάτους, πολλοί από τους οποίους δεν καταγράφονται. Παρά τις απτές αποδείξεις, η κοινή γνώμη δεν έχει επίγνωση του κινδύνου των υψηλών θερμοκρασιών για την ανθρώπινη υγεία.

Ανάγκη προσαρμογής

H δρ Γιούνις Λο, ερευνήτρια στο τμήμα Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, τονίζει ότι «οι περίοδοι ακραία υψηλών θερμοκρασιών γίνονται συχνότερες και εντονότερες καθώς υπερθερμαίνεται η υδρόγειος. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναμένουμε ακόμα πιο ζεστές περιόδους στο μέλλον». Επίσης υπέδειξε την ανάγκη προσαρμογής στις νέες καιρικές συνθήκες. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στην ακραία ζέστη ως κοινωνία. Αυτό επιβάλλει ότι θα μετατρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και ανοικοδομούμε κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια κτίρια. Είναι αναγκαίο όλα να έχουν πολύ καλό εξαερισμό και μέσα αποτροπής της υπερθέρμανσης. Επίσης οφείλουμε να κατασκευάσουμε περισσότερα πάρκα και χώρους πρασίνου στις πόλεις και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα προειδοποίησης που θα φθάνει σε όλους τους πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή